Blog

Barselona turistten bıktı

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden Barselona'da halk turistlere tepkili. Yavaş yavaş artan tepki, turist karşıtı protestolara kadar vardı. Enver Hasanoğlu'nun izlenimleri.

Konular: Spor, Basketbol

fiba 2014 dünya kupası'da ikinci tur maçlarının bir bölümüne ev sahipliği yapan barselona'da turist krizi yaşanıyor.

katalonya bölgesinin başkenti barselona'yı senede 18 milyon turist ziyaret ediyor. şehrin nüfusuysa bir milyon 600 bin.

özellikle kentin tarihi ve turistik semtlerinde yaşayan katalanlar, her geçen gün artan turist sayısından şikâyetçi.

öyle ki, şehrin en çok ziyaret edilen, gotik mimarisiyle ünlü bölümünde, balkonlarda katalan bayraklarının yanına turistlere yönelik tepki ve uyarı içeren pankartlar eklenmiş durumda.

barcelonalılar astıkları pankartlarda ingilizce olarak,  "gürültüyü kesin, biraz saygı" ve "dinlenmemiz gerek" gibi serzenişler dikkat çekiyor.

sahil kesiminde yaşayanlarsa bunu eyleme dökmüş durumda. yüzlerce barselona sakini, turistler yüzünden artan kiraları ve kalabalığı protesto için, son iki haftada iki büyük gösteri düzenledi.

sloganları ise açık ve net:

"daha fazla turist istemiyoruz."

barselona'da şehrin eski kesimlerinde otel açmak yasak.

turizmciler de mevcut apartman dairelerini, yasal boşluktan yararlanıp otel gibi kısa periyotlarla turistlere kiralıyor. konuştuğumuz barselonalılar, artık bu bölgelerdeki emlakçıların kendilerine ev kiralamadığını, devam eden kontratları da uzatmaya yanaşmadıklarını söylüyor.

kentte 11 eylül bağımsızlık günü etkinlikleri için de hazırlıklar sürüyor. yapılacak gösteri yürüyüşüne, tüm katalonya'dan 2 milyon kişinin katılması bekleniyor.

maçların oynandığı palau sant jordi, sadece abd maçları dışında doluyor. barselonalılar, diğer maçlara neredeyse hiç ilgi göstermiyor.

ilk tur maçlarının oynandığı bilbao ile kıyaslandığında iki şehrin seyirci ortalamaları arasında büyük fark var.

türk izleyicinin maçlara ilgisi de bilbao'dakinden farksız yani düşük.

şehrin kupaya ilgisizliği organizasyona da yansımış durumda. basın tribünündeki internet sorunu, iki gündür çözülemiyor. bilbao'da medyaya ücretsiz sunulan bazı ikramlar, katalonya'da yok. olanlar da ücrete tabi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;