Görüş

İki bin yıl sonra yeniden

Güreş, iki bin yıllık tarihinin dönüm noktalarından birini yaşıyor. Spor yazarı Murat Ağca, yeni kuralların uygulanacağı Dünya Şampiyonası’nda öne çıkabilecek Türk güreşçileri değerlendirdi.

Taha Akgül üç yıldır bronz aldığı sıkletinin yine favorileri arasında olacak. [Fotoğraf: AA]

bir yıl önce bugün, güreş camiası, bu sporun iki bin yıllık tarihindeki en kritik kararın açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyordu. uluslararası olimpiyat komitesi (ioc), antik çağdan beri oyunların ana dallarından olan güreşin olimpik programda kalıp kalmayacağını oylamak üzere buenos aires'te toplanmıştı.

8 eylül'de o toplantı salonunun kapısında heyecan içinde bekleyen gazeteciler arasında ben de vardım. sonunda içeriden sevinç çığlıkları yükseldi; oyların yarıdan fazlasını alan güreş, bu büyük krizi 'şimdilik' atlatmış, olimpiyatta kalmıştı.

ister tesadüf diyelim, isterse tarih fila tarafından özellikle seçilmiş olsun; o karardan tam bir yıl sonra bugün, dünya güreş şampiyonası, özbekistan'ın başkenti taşkent'te başlıyor. ne var ki artık hiçbir şey, eskisi gibi değil.

durağan ve sıkıcı güreş maçları, oyunu özendiren yeni ve basit puanlama sistemiyle dinamizm kazandı. eşitlik halinde kura uygulamasından vazgeçildi. üçer dakikalık iki devre ve puan toplamı uygulamasına geri dönüldü. bastırma bir yerine iki puan oldu.

by Murat Ağca


ioc'nin güreş için milat olan kararının olumlu çıkması için yedi aylık kısa sürede büyük bir değişim gerçekleşmiş, idari ve sportif yeniliklere gidilmişti. bu süreçte yeni fila başkanı nenad lalovic aktif bir idari ekip oluşturdu. artık anlaşılmaz hale gelen kurallar değiştirildi. durağan ve sıkıcı güreş maçları, oyunu özendiren yeni ve basit puanlama sistemiyle dinamizm kazandı. başkan lalovic'in “casino sistemi” dediği eşitlik halinde kura uygulamasından vazgeçildi. üçer dakikalık iki devre ve puan toplamı uygulamasına geri dönüldü. bastırma bir yerine iki puan oldu. kadın güreşi sıkletleri artırıldı. hatta fila'nın ismi dünya güreş birliği olarak değişti ve logosu yenilendi.

işte tüm bu yeniliklerin nasıl sonuç vereceğine ilişkin sorular, 8-14 eylül'de taşkent'te yapılacak 2014 dünya şampiyonası'nda yanıt bulacak.

güreşte grekoromen stilde 1904, serbest stilde 1951 ve kadınlarda 1987 yılında başlayan dünya şampiyonaları, 2005'ten bu yana aynı kentte, bir arada yapılıyor. böylece üç ayrı disiplinin en az birinde bile iddiası olan çok sayıda ülkenin ve tabii ki uluslararası spor dünyasının ilgisi bir hafta boyunca güreşe yönlendirilmiş oluyor.

öte yandan, organizasyonun üç ayrı ülke yerine tek bir merkezde gerçekleşmesi fila için ciddi anlamda lojistik kolaylık ve tasarruf sağlıyor. bu kez durak, ilk kez taşkent…

türkiye, yarım asır önce özellikle serbest stilde esip gürlediği dünya şampiyonası'nda son takım şampiyonluklarını serbestte 1994 yılında istanbul'da, grekoromen stilde ise 2009 yılında danimarka'da elde etmişti. tüm şampiyonalar tarihinde 45'i altın 150 madalyayla en iyi yedinci ülke konumunda bulunan ay yıldızlı ekipte 'gençleşme' ve 'yeniden yapılanma' operasyonu iki yıldır sürüyor.

iki olimpiyat, üç dünya ve sekiz avrupa şampiyonluğu bulunan federasyon başkanı hamza yerlikaya'nın göreve gelişiyle başlatılan 'geleceğe yatırım' hamlesiyle, türk güreşini 2016 ve 2020 olimpiyat oyunları’nda zirve hedefine taşıyacak yeni nesil milli takımın oluşturulma süreci yaşanıyor. bu geçiş döneminde minderde, uluslararası alanda yıldız ve gençler kategorilerinde başarılı olmuş gençlerle, tecrübeli isimlerden kurulu ‘karma’ bir türk milli takımı var.

grekoromende beklenti yüksek

türkiye açısından baktığımızda grekoromen milli takımı'nda beklentiler daha yüksek. teknik direktör hakkı başar, nisan’daki avrupa şampiyonası’nda türkiye’nin takım olarak ikinci olduğunu hatırlatarak, taşkent’te de benzer bir başarı için mindere çıkacaklarını söylüyor.

grekoromende gözler ağır sıklette ikinci kez dünya şampiyonluğu kovalayan rıza kayaalp’te. 2011’de istanbul’da altın alan, geçen yıl finalde kaybeden kayaalp’in en ciddi rakibi yine kübalı olimpiyat şampiyonu lopez olacak.

by Murat Ağca


grekoromende gözler ağır sıklette ikinci kez dünya şampiyonluğu kovalayan rıza kayaalp’te. 2011’de istanbul’da altın alan, geçen yıl finalde kaybeden kayaalp’in en ciddi rakibi yine kübalı olimpiyat şampiyonu lopez olacak.

takımın tecrübeli ismi selçuk çebi, üçüncü kez dünya altını kovalayacak. geçen yıl bronzda kalan şeref tüfenk ile altın madalyaya hasret cenk ildem yine kürsü adayları arasında. genç isimlerden atakan yüksel, yunus özel, ilk kez büyüklerde dünya minderine çıkacak metehan başar ve avrupa’nın bronz adamı yunus özel zorlu rakipler arasından sıyrılmaya çalışacak.

serbest stilde en iddialı isim ağırda taha akgül. son üç yılın avrupa şampiyonu akgül, geçen yıl bronz aldığı sıkletinin yine favorileri arasında olacak. 2013’ün diğer bronz madalyalı ismi sezer akgül, bu kez kadroda yerini ahmet peker’e bıraktı.

başbakanlık kupası'nda sıkletlerinde birinci olan dağıstan asıllı dünya gençler şampiyonu güreşçiler selim yaşar (koloy kortoev) ve şamil erdoğan (şamil ahmet) ilk kez milli mayoyu taşkent'te giyecek.
genç yetenekler recep münir aktaş, mustafa kaya ve yakup gör iyi bir kurayla kürsüye yürüyebilecek kapasiteye sahip. soner demirtaş ise ilk madalyasının peşinde koşacak.

kadınlarda bugüne kadar yapılan 25 şampiyonanın 18'inde takım şampiyonluğunu kazanan japonya, yine olimpiyat ve dünya şampiyonlarıyla dolu kadrosuyla en büyük favori. çin, rusya, azerbaycan ile norveç ve isveç gibi kuzey ülkeleri bazı sıkletlerde japonlara kafa tutabilecek kadın güreşçilere sahipler. türkiye kadrosunda gençlerde dünya kürsüsüne çıkmış evin demirhan, elif jale yeşilırmak, avrupa gençler şampiyonu buse tosun ve dünya beşincisi yasemin adar var.

geçen yıl macaristan’ın ev sahipliğindeki dünya şampiyonası’nda bir gümüş, üç bronzla teselli bulan türkiye, altın madalya için hem serbest, hem grekoromende rusya, iran, abd, azerbaycan, küba, gürcistan, ermenistan gibi iddialı ekiplerle mücadele edecek.

özbekistan’daki şampiyona, türkiye gibi güreşin önde gelen diğer ülkeleri için de rio 2016 kadrolarının oluşma sürecinde yeni isimleri denemek ve yol haritalarını belirlemek açısından büyük önem taşıyor.

türkiye’nin kadrosu

serbest stil: ahmet peker (57kg), münir recep aktaş (61kg), mustafa kaya (65kg), yakup gör (70kg), soner demirtaş (74kg), selim yaşar (86kg), şamil erdoğan (97kg), taha akgül (125kg)

grekoromen stil: fatih üçüncü (59kg), atakan yüksel (66kg), yunus özel (71kg), şeref tüfenk (75kg), selçuk çebi (80kg), metehan başar (85kg), cenk ildem (98kg), rıza kayaalp (130kg)

kadınlar: evin demirhan (48kg), merve kenger (53kg), elif jale yeşilırmak (58kg), buse tosun (63kg), yasemin adar (75kg)

murat ağca 1972 yılında istanbul'da doğdu. istanbul üniversitesi iletişim fakültesi gazetecilik bölümü mezunu. 1992 yılından beri spor gazeteciliği yapıyor. olimpik dallar üzerine uzmanlaştı. 17 yıl milliyet'te çalıştı. 2009'dan bu yana habertürk'te spor editörü.


bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve al jazeera'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;