Dünya

120 milyon çocuk fuhuşa zorlanıyor

UNICEF, dünyada fiziksel, cinsel ve duygusal şiddete maruz kalan çocuk sayısının giderek arttığını açıkladı. Dünyada 120 milyon genç kız fuhuşa sürüklenirken, cinayet kurbanlarının beşte biri 20 yaş altında.

Konular: Dünya
UNICEF Direktörü Anthony Lake, çocuğa karşı şiddetin yaş, coğrafya, din, etnik köken ve gelir düzeyi gözetmediğini söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler çocuklara yardım fonu (unicef),  çocuk istismarıyla ilgili 190 ülkede yaptığı araştırmanın raporunu yayınladı. rapora göre çocuklara yönelik istismarın en yaygın görüleni cinsel şiddet.

2012 yılında dünyada 20 yaş altı her 10 kız çocuğundan biri fuhuşa zorlandı. bu, fuhuşa zorlanan kız çocuklarının sayısının 120 milyonu geçtiği anlamına geliyor.

erken yaşta evlendirilen genç kızların sayısı ise 240 milyon olarak tahmin ediliyor. evliliğe zorlanan genç kızların üçte biri eşleri tarafından duygusal, fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalıyor. küçük yaşta evlilik, en çok afrika kıtasında özelikle demokratik kongo cumhuriyeti, uganda ve zimbabve'de görülüyor.

gelişmişlik düzeyi yüksek olan avrupa ve kuzey amerika bile çocuklara yönelik cinsel şiddet devam ediyor.  çocuklar bu bölgelerde en çok internet ortamında cinsel şiddete maruz kalıyor. 2009'da isviçre'de yapılan bir araştırma, 15-17 yaşlarındaki kız çocuklarından yüzde 22'sinin erkek çocuklarının da yüzde 8'inin en az bir kez cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya çıkardı.

nijerya’da 13 bin çocuk öldürüldü

dünyada cinayete kurban gidenlerin beşte birini ise 20 yaş altı genç ve çocuklar oluşturuyor. özellikle orta ve güney amerika ülkelerinde 10-19 yaşlarındaki erkek çocukları arasında en önemli ölüm sebeplerinden biri cinayet.

2012'de 13 bin çocuğun öldürüldüğü nijerya, cinayete çocuk kurban veren ülkelerin başında geliyor. ülkede büyük korku yaratan silahlı örgüt boko haram, nisan ayında 200'den fazla kız çocuğunu okuldan kaçırmıştı.

nijerya'yı 11 bin çocuk cinayetiyle brezilya izliyor. kuzey amerika ve avrupa ülkelerinde en yüksek çocuk cinayeti oranı ise abd'ye ait.

sadece 39 ülkenin yasası var

dünya çapında 2-14 yaşlarında her 10 çocuktan 6'sı, fiziksel ceza görüyor. sadece 39 ülkede çocuklara fiziksel ceza verilmesini yasaklayan yasalar bulunuyor.

unicef çocuk koruma birimi başkanı susan bissell, çocuğa karşı şiddetin dünyanın dört bir yanında devam ettiğini söyledi.  bissell, şiddet olaylarının büyük bir kısmının,  çocuklara bakmakla yükümlü kişiler tarafından işlendiğini açıkladı.

korkudan konuşamıyorlar

rapor hakkında bir açıklama yapan unicef direktörü anthony lake, "şiddet, ne yazık ki yaş, coğrafya, din, etnik köken ve gelir düzeyi gözetmeden tüm çocukları etkiliyor. çocuklar, güvende olmaları gereken evlerinde, okullarında ve yaşadıkları çevrelerde bile aile üyelerinin, öğretmenlerinin, komşularının ve diğer çocukların şiddetine maruz kalıyor" diye konuştu.

unicef’in raporuna göre çocukların korku nedeniyle yaşadıklarını dile getirememesi, birçok ülkede çocukları koruyan yasaların bulunmaması ve çocuk koruma hizmetlerinin olmaması şiddet olaylarını artırıyor. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;