Bilim-Teknoloji

13 yılda 26 meteor patlaması yaşandı

Rusya’nın Çelyabinsk ve Murmansk şehirlerinde meteor görülmesi, asteroit tehdidi hakkındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Bilim insanları, 2000-2013 yılları arasında 26 meteor patlaması yaşandığını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Asteroit tehdidi sona ermiyor

Şehirleri yok edebilirler

'Sentinel' görevi kurtarıcı olabilir

Bilim insanlarına göre Dünya'yı tehdit eden milyonlarca asteroit var. [Shutterstock]

çelyabinsk üzerinde 15 şubat 2013 günü patlayan 500 kiloton tnt gücündeki meteorun ardından hafta sonunda rusya’nın bir başka kenti murmansk’ta da meteor görülmesi, asteroit tehdidini yeniden gündeme getirdi.

nasa’da görev almış emekli astronotların kurduğu b612 adlı dernek dün kutlanan dünya günü’nde önemli bir istatistik sundu. dünya’yı tehdit eden asteroitleri takip eden örgüt, 2000-2013 yılları arasında dünya üzerinde 26 devasa patlama yaşandığını belirtti.

b612'nin nükleer denemelerin kapsamlı yasaklanması antlaşması örgütü’nden (ctbto) elde ettiği verilere göre, en güçlüsü 600 kiloton olan patlamaların her biri bir nükleer patlamadan çok daha kuvvetli. bu değere kıyasla, 1945 yılında hiroşima’ya atılan ve on binlerce insanın ölümüne neden olan atom bombasının gücü 15 kilotondu.

nükleer patlama yaşanıp yaşanmadığını ses ötesi sinyallerle takip eden ctbto ve gökbilimcilere göre, atmosfere giren asteroitlerin çoğu fark edilmiyor. bunun nedenlerinden bir tanesi, patlamaların atmosferin çok üst katmanlarında yaşanması. diğer neden, meteorların büyük kısmının okyanusa düşmesi. ancak geçtiğimiz yıl atmosfere saatte 70 bin km hızla giren ve çelyabinsk’in 32-47 km üzerinde patlayan meteor, asteroitlerin atmosferin her zaman yukarılarında veya okyanusta patlamadığını gözler önüne serdi. 19 metre genişliğindeki meteor, en az 1200 kişinin yaralanmasına neden oldu.

tehdit yeterince anlaşılamıyor

nasa astronotu ed lu, “uzay’da bir ülkeyi hatta kıtayı yok edebilecek büyüklükte meteorlar var. ancak bugüne yapılan gözlemler, dünya’yı tehdit eden milyonlarca asteroitten 10 bin tanesini bile ortaya çıkaramadı” ifadesini kullandı. 2002’de b612'yi kuran isimlerden olan lu, "şu an dünya’nın tek şansı şehirleri yok edebilecek meteorların şans eseri hedefi bulmaması’ yorumunda bulundu.

yeni araştırma hakkındaki bilgileri seattle uçuş müzesi’nde açıklayacak olan b612 üyeleri, öldürücü asteroitleri önlemek için düşündükleri ‘sentinel space telescope’ görevi hakkında da bilgi sunacak.

teleskop, güneş ışınlarını yansıtarak asteroitleri rotalarından saptırmayı, böylece dünya’yı hedef alan göktaşlarını etkisiz kılmayı amaçlıyor. projenin başarılı olması halinde teleskobun 2018 yılında ateşlenmesi ümit ediliyor.

kaynak: space.com

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;