Mısır'da darbe dönemi

'16 bin darbe karşıtı tutuklu'

Associated Press haber ajansı, 3 Temmuz askeri darbesinden bu yana Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik tutuklamalarla ilgili devlete ait rakamları açıkladı.

Konular: Mısır, Ortadoğu

associated press (ap) haber ajansının mısır içişleri bakanlığı ve ordu yetkililerine dayandırarak verdiği habere göre, tutuklanan 16 bin kişi arasında müslüman kardeşler grubunun üst ve orta seviye yöneticilerinden oluşan 3 bin kişi bulunuyor.

tutuklananlar arasında yüzlerce kadın ve çocuk da var. mısır yönetimi verileri resmen açıklamadığı için ap’ye konuşan mısırlı yetkililer isimlerinin açıklanmasını istemiyor.

thawra isimli sivil toplum kuruluşu daha önce yaptığı açıklamada tutuklu sayısının 21 bin olduğunu öne sürmüştü.

sivi toplum kuruluşları, mısır’da tutuklanan darbe karşıtlarının çok kötü koşullarda tutulduğunu ve işkenceye maruz kaldığını belirtiyor.

mısır’da geçtiğimiz yıl 3 temmuz’daki askeri darbenin ardından, darbe karşıtları tarafından düzenlenen gösterilere güvenlik güçleri çok sert müdahalede bulunmuş ve yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

darbenin ardından ülkede ekonomik ve siyasi istikrar bozulurken, özellikle 2013 aralık ayında müslüman kardeşler’in terör örgütü ilan edilmesinin ardından şiddet daha da arttı.

ülkede darbeyle devrilen eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, dört farklı davadan yargılanıyor.

birleşmiş milletler (bm) insan hakları konseyi üyesi 27 ülke, geçtiğimiz hafta yayınladıkları ortak bildiride mısır güvenlik güçlerinin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasını kınamıştı.

bildiride hak ihlâlllerini gerçekleştirenlerin yargılanması çağrısı yapılmış, barışçıl gösterilere karşı izlenen sert tutum kınanmıştı.

söz konusu bildiriye "danimarka, avusturya, bulgaristan, çek cumhuriyeti, estonya, finlandiya, fransa, almanya, izlanda, irlanda, japonya, letonya, litvanya, lüksemburg, karadağ, hollanda, norveç, polonya, makedonya, slovakya, slovenya, isveç, isviçre, türkiye, ingiltere ve amerika birleşik devletleri'nin (abd) aralarında yer aldığı ülkeler imza koymuştu.

kaynak: ap ve al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;