Medya ve polise yönelik Cemaat operasyonunda gözaltına alınan, aralarında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca'nın da olduğu 16 şüpheli Adliye'ye sevk edildi. Dumanlı ve Karaca'nın tutukluluğu isteniyor.

polislere ve medyaya yönelik cemaat soruşturmasında gözaltında kalan 16 şüphelinin emniyet müdürlüğü'ndeki savcılık ifadeleri tamamlandı. sabah erken saatlerde de adliye'ye sevk işlemleri başladı. zaman gazetesi genel yayın müdürü ekrem dumanlı ve samanyolu televizyonu yayın grubu başkanı hidayet karaca'nın da aralarında olduğu 16 şüpheli önce sağlık kontrolünden geçirildi. emniyet'ten çevik kuvvet minibüsüyle eyüp devlet hastanesi'ne götürülen dumanlı hastane girişinde, "yezitlere teslim olmak yok, demokrasiden ve özgürlüklerden vazgeçmek yok. allah'a emanet olun. vatan, ülke sağ olsun" dedi.

eski hakkâri emniyet müdürü tufan ergüder, eski istanbul asayiş şubesi müdürü ertan erçıktı'nın da aralarında olduğu şüpheliler daha sonra çağlayan'daki istanbul adliyesi'ne sevk edildi.

ekrem dumanlı, hidayet karaca ve tufan ergüder'in dahil olduğu 12 kişi "tutuklama", 4 kişi ise "adli kontrol" talebiyle mahkemeye çıkarılacak.

şüpheliler nöbetçi sulh ceza hâkimliğinde sorgulanacak. polis nöbetçi hâkimliğin olduğu bölümde geniş güvenlik önlemi aldı.

şüphelilerden eski siirt emniyet müdürü mutlu ekizoğlu ile polis memuru mustafa altunbulak ise, emniyet'teki sorgularından sonra gece cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakıldı.

dumanlı'ya "tahşiyeciler"i sordular

üç gündür istanbul emniyet müdürlüğü'nde tutulan şüphelilerden son olarak zaman gazetesi genel yayın yönetmeni ekrem dumanlı'nın ifade verme işlemi yaklaşık yedi saat sürdü ve dün gece saat 23.00 sıralarında tamamlandı. 

al jazeera türk muhabiri murat eğilmez’e konuşan dumanlı’nın avukatı hasan günaydın, müvekkiline, 14 aralık operasyonun başlatılmasına da konu olan ‘tahşiyeciler’ çerçevesinde sorular yöneltildiğini söyledi. günaydın, "zaman gazetesi’nde tahşiye diye söylenen şeylerle ilgili. herkul.org sitesinde hocaefendi’nin bunlarla ilgili sözleri, ardından zaman gazetesi’nin üçüncü sayfasında yine tahşiyecilerle ilgili bir haber yayımlanıyor. sonrasında ahmet şahin ve hüseyin gülerce’nin köşe yazılarında bu konu işleniyor. ekrem bey'e de sorulan sorular bu konu etrafında dönüp durdu" dedi.

günaydın, müvekkilinin savcıların sorularının odağındaki el kaide bağlantılı bir terör örgütü olmakla suçlanan ‘tahşiyeciler’ hakkında bilgisinin olmadığını, bu kelimeyi ilk kez burada duyduğunu söylediğini belirtti.

savcıların, ‘tahşiyeciler’ grubuna yönelik zaman gazetesi’nde çıkan haber ve yazılara ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine de dumanlı’nın, bunun sayfa editörünün takdirinde olduğunu, aynı tarihlerde vatan gazetesi’nde de benzer haberler çıktığını, hürriyet gazetesi’nde ise ertuğrul özkök’ün yazdığını söylediğini ifade etti.

günaydın, müvekkilinin ilk kez burada duyduğunu söylediği tahşiyecilere yönelik polis operasyonu ile gazetesinde çıkan haber ve yazıların bir ilişkisinin olmadığını, gazetecilik faaliyeti dışında bir durumun söz konusu olamayacağını belirttiğini öne sürdü.

istanbul merkezli 13 ilde 14 aralık'ta başlatılan operasyonlar kapsamında 30 kişi yakalanmış, cumhuriyet savcısı tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden elif yılmaz, ebru şenvardar, naci çelik berksoy, hüseyin gülerce, makbule çam elamdağ, ahmet şahin, ali kara, salih asan, engin koç, hikmet tombulca, samim noyan ve fahri sarrafoğlu serbest bırakılmıştı.

hakkında gözaltı kararı olan gazeteci nuh gönültaş'ın ise operasyon başlamadan bir gün önce yurtdışına çıktığı tespit edilmişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;