Bilim-Teknoloji
1,6 milyon kilometreden Dünya
NASA, DSCOVR uydusunun 1,6 milyon kilometre öteden çektiği ilk Dünya fotoğrafını yayımladı.
apollo 17 mürettebatının 1972'de çektiği ve tarihe 'mavi bilye' adıyla geçen tarihi fotoğraf, nasa'nın derin uzay iklim gözlemevi (dscovr) uydusu tarafından bir kez daha yenilendi. yıllar boyunca birçok uydu tarafından elde edilen görüntü, ilk kez bu kadar uzak bir mesafeden çekildi.
dscovr projesinde yer alan adam szabo, apollo 17'nin 45 bin kilometreden çektiği fotoğrafa kıyasla, 1,6 milyon kilometreden alınan görüntünün beklentilerini aştığını söyledi. szabo, "fotoğrafta çöllerdeki kum yapısı, nehir sistemleri ve karmaşık bulut desenleri bile belli oluyor. dscovr sayesinde bilim insanları keşfedilecek birçok bilgiye ulaşacak" ifadesini kullandı.
nasa'nın sayfasında yer alan bilgiye göre, fotoğraf dscovr üzerindeki epic (dünya polikromatik görüntü kamerası), dört megapiksel ccd kamera ve bir teleskopla çekildi. üç kare bir araya getirilerek oluşturulan renkli görüntü, 6 temmuz'da dünya'ya iletilen verilerle oluşturuldu. en yeni 'mavi bilye'de öne çıkan kıtalar ise kuzey ve güney amerika oldu. orijinal mavi bilye'de ise afrika ve arap yarımadası görülüyor.
abd başkanı barack obama, twitter hesabında paylaştığı fotoğrafa, "sahip olduğumuz tek gezegeni korumamız gerektiğine dair güzel bir anımsatma" ifadesini kullandı.
nasa, abd ulusal okyanus ve atmosfer idaresi (noaa) ve abd hava kuvvetleri'nin ortak projesi olan dscovr, bir yıl boyunca güneş fırtınalarını gözlemleyecek. uydu, güneş fırtınaları sonrasında muhtemel riskleri erkenden değerlendirme şansı sunacak.
kaynak: nasa ve al jazeera
Yorumlar