Gülen örgütü soruşturmaları

'2013'te 252 bin kişi dinlendi'

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporundaki TİB verilerine göre Türkiye'de 2012'de 257 bin 454, geçen yıl da 252 bin 62 kişi dinlendi. Mahkemeler son iki yılda 217 bin 863 dinleme kararı verdi. Cumhurbaşkanı'nın dün onayladığı yasayla artık mahkemenin dinleme kararı vermesi, müebbet vermesinden daha zor.

Konular: Türkiye
[ARŞİV]

anadolu ajansı, telekomünikasyon iletişim başkanlığı'nda (tib) yürütülen soruşturma için hazırlanan rapordaki rakamları aboneleriyle paylaştı. rapordaki tib kayıtlarına göre, 2012'de 257 bin 454, 2013 yılında ise 252 bin 62 kişi dinlenmiş.

dinlemeler için mahkemelerden 2012'de 102 bin 646, geçen yıl 115 bin 217 olmak üzere toplam 217 bin 863 karar çıkarıldığı da tespit edildi.

dinleme kararı almak, müebbetten daha zor

hükümet, bir süredir ülke gündemini meşgul eden ‘dinleme’ler konusunda düzenlemeye gitmiş, türkiye büyük millet meclisi'nden bir yasa geçirmişti. özel yetkili mahkemeleri (öym) de kaldıran torba yasa cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. artık dinleme kararı alabilmek için ağır ceza mahkemesinde 3 hakimin de oy birliği gerekiyor. mahkemeler ağırlaştırılmış müebbet cezalarını bile 2’ye karşı 1 oy çokluğuyla alabiliyor.

sınırsız dinleme yok

mahkemeler artık, 2 aylığına telefon dinleme kararı verebiliyor ve bu karar, ancak 1 ay daha uzatılabiliyor. yasayla savcılar, sınırsız telefon dinleme ve teknik takip kararı alamayacak. dinleme kararı ancak soruşturmada başka surette delil elde edilmesi imkanının bulunmaması durumunda alınabilecek.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;