Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

25 Aralık’a takipsizlik

Bilal Erdoğan'ın da adının geçtiği 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla ilgili soruşturmadaki 96 şüpheli hakkında takipsizlik kararı verildi. Başsavcılığın kararında, soruşturmanın 'darbe girişimi niteliği taşıdığı' görüşüne yer verildi.

17 aralık soruşturmasında yer alan 60 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesinin ardından, 25 aralık operasyonunda adı geçen 96 kişi hakkında da takipsizlik kararı yani dava açılmasına gerek olmadığına karar verildi.

kararda, "türkiye cumhuriyet başbakanı'nın örgüt lideri olarak gösterilmesi ve 'dönemin başbakanı' ibaresi kullanmak suretiyle fezleke düzenlenmesi, soruşturmayı hazırlayanların hukuki bir soruşturma görünümü altında türkiye cumhuriyeti hükümetini cebren ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs ettiklerini ortaya koymaktadır'' ifadesi yer aldı. 

istanbul cumhuriyet başsavcılığı'nca hazırlanan 141 sayfalık kararda, 'yasama ve yürütmenin hukuk normları ile bağlı olduğu kadar, yargı yetkisini kullanan makamların da anayasa ve yasalara bağlı oldukları, siyaseti dizayn etmek gibi bir görev ve yetkilerinin bulunmadığı' belirtildi.

kararda ayrıca 25 aralık soruşturmasını başlatanlar hakkında soruşturma açılması gerektiğinin başsavcılık makamına bildirildiği ifade edildi. 

'dinleme kararı yoktu'

o dönem başbakanlık görevinde olan recep tayyip erdoğan, bakanlar binali yıldırım, ömer çelik ve muammer güler haklarında hiçbir dinleme kararı olmaksızın uzun süre dinlemeler yapıldığı, görüşmelerinin tape haline getirildiği' de takipsiz kararında belirtildi. aynı şekilde erdoğan'ın oğlu bilal erdoğan ile damadı berat albayrak'ın da yasa dışı şekilde dinlenildiği kaydedildi. 

17 ve 25 aralık operasyonları

17 aralık 2013’te cumhuriyet savcısı celal kara'nın gözaltı talimatı ile istanbul emniyet müdürlüğü organize suçlarla mücadele ve mali şube müdürlüğü ekipleri aralarında işadamları, bürokratlar, banka müdürü, çeşitli düzeyde kamu görevlileri, dört bakan ve üç bakan çocuğunun  olduğu kişiler "rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık" suçlamalarıyla gözaltına alındı.
içişleri bakanlığı'nca, savcılığın gözaltı ve mahkemenin arama kararlarını yerine getiren adli kolluk amir ve memurlarının ciddi bir kısmının görev yerleri değiştirildi, görevden alındı veya meslekten ihraç edildi. daha sonra soruşturmayı başlatan cumhuriyet savcısı celal kara’nın da aralarında olduğu 166 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

25 aralık'ta ise cumhuriyet savcısı muammer akkaş’ın başlattığı soruşturmada kara para aklama, yolsuzluk suçlamalarıyla yeni gözaltı talimatları verildi. ancak emniyet müdürlüğü gözaltı kararlarını uygulamadı. daha sonra da soruşturma dosyası savcı muammer akkaş'ın hukuk dışı işlemler yaptığı gerekçesiyle elinden alındı ve beş savcıya verildi.

savcı akkaş tepkili

soruşturmanın görevden alınan savcısı muammer akkaş’dan karara tepki geldi. dha'nın haberine göre akkaş, takipsizlik kararı kesinleştiğinde dosya içindeki evrakın 15 gün sonra imha edileceğine işaret ederek "ama vicdanlarda kapanır mı o ayrı bir şey..." dedi.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;