Nükleer santral

3. nükleer santral İğneada'ya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, "3'üncü nükleer santral için Kırklareli İğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. Muhtemelen 3'üncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz" dedi.

anadolu ajansı'nın editör masası'na konuk olan enerji ve tabii kaynaklar bakanı ali rıza alaboyun türkiye'de kurulması planlanan 3'üncü nükleer tesisin yerine ilişkin, "3'üncü nükleer santral için kırklareli iğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. muhtemelen 3'üncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz, aynı teknolojiye dayalı olarak firmalarla anlaşmalar veya görüşmeler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

alaboyun, bu tesisin kimler tarafından yapılacağı sorusunu, "şu an 3'üncü de çinliler ve amerika'nın westinghouse firmasıyla mutabakat zaptı şeklinde bir anlaşma imzalandı, onlar bir çalışma yapıyorlar ama tabii ki bu diğer firmalara açık değil anlamına gelmez. bu konuda teklif vereceklerle görüşüyoruz. japonların yine ilgisi var, bu nükleer tesisin teknolojisinin de aynı olmasını istiyoruz" şeklinde yanıtladı.

"akkuyu'da rusya ile sorun yok"

suriye nedeniyle rusya ile türkiye arasında yaşanan gelişmelerden sonra akkuyu nükleer santrali'nin yapımında herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan alaboyun, "akkuyu ile herhangi bir sorunumuz yok. çed raporu alındı, liman inşaatı da devam ediyor, lojmanların inşaatı da devam edecek" şeklinde konuştu.

akkuyu nükleer santrali inşaatı için rusya'nın, türkiye atom enerjisi kurumuna (taek) 10 bin sayfanın üzerinde bir doküman sunduğunu dile getiren alaboyun, "bu raporun incelenmesi 1,5-2 yıl kadar bir zaman alacak, ondan sonra da nükleer inşaatına geçilecek, sorunsuz şekilde devam ediliyor, akkuyu bizim için çok önemli, türkiye'nin ilk nükleer santralidir, 4 bin 800 megavatlık bir tesis ve şu anda bitmiş olsa ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 14'ünü karşılıyor, bu kadar da büyük bir proje" dedi.

"sinop'ta çed raporu için çalışmalar sürüyor"

sinop'ta kurulacak 2'nci nükleer santralin yapımını japonların başını çektiği bir konsorsiyumun üstlendiğini hatırlatan alaboyun, "burada yüzde 30 oranında eüaş'ın hissesi var, japonların başını çektiği bir konsorsiyum ile devam ediliyor. iga dediğimiz hükümetlerarası anlaşma imzalandı ve meclis'ten de geçti. çed raporu için çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

"nükleer enerji olmazsa olmaz"

enerji arz güvenliğinin sağlanması için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken alaboyun, şöyle devam etti:

"bütün dünyada enerji kaynakları çeşitlendirilmeye çalışılıyor, biz bir taraftan rusya'dan, iran'dan, cezayir'den ve katar'dan doğalgaz alalım diyoruz, ülke bazında bir çeşitlendirme bu. bir de enerjiyi ham maddesine göre çeşitlendirmeye çalışıyoruz. bir taraftan kömür bir taraftan petrol bir taraftan nükleer gibi. belli santraller var ki bunlar baz santraller. nedir baz santraller mesela şu lambanın 8 bin 760 saat yanması lazım, bizler enerji bakanlığı olarak buraya 8 bin 760 saat elektrik sağlamamız lazım. güneş, rüzgardan ve hidrolik santrallerden elde edilen enerjinin güneşli gün sayısı, rüzgarın kuvveti ve su rejimindeki değişkenliklere göre değişebiliyor ama bize 8 bin 760 saat elektrik sağlayacak tesislere ihtiyacımız var, bunu sağlayacak doğalgaz tesislerimiz, kömür santrallerimiz var, bu santrallerin yanında güneşten, rüzgardan ve hidrolikten maksimum düzeyde yararlanmak istiyoruz, stratejimiz bu."

"bu anlamda türkiye için nükleer enerjinin de kömüre dayalı tesislerin de olmazsa olmaz ihtiyaç olduğunu dile getiren alaboyun, "şu an bizim 72 ila 73 bin megavatlık bir kapasitemiz var, bunu 2023'te 122 bin megavata çıkartacağız. bu hedef 61 megavatta iken dillendirildi, yani 2 katına çıkarılması hedeflendi, bununla ilgili çabamız var" şeklinde konuştu."

"enerji arz güvenliği anlamında şu anda türkiye'de bir sıkıntı olmadığını aktaran alaboyun, "rüzgarın az olduğu dönemlerde ki rüzgar daha çok ilkbahar ve sonhabar dönemlerinde eser, güneşimiz her ne kadar fazla olsa da güneşten elektrik üreten çok az tesisimiz var, buna ek olarak da su rejiminin az olduğu dönemler olabiliyor. bu durumda kömür, doğalgaz santrallerine yükleniyorsunuz, dolayısıyla nükleer enerji bizim için olmazsa olmaz" değerlendirmesinde bulundu."

kaynak: aa

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;