Bilim-Teknoloji

360 terabayt bilgi 14 milyar yıl boyunca saklanabilecek

İngiltere'deki Southampton Üniversitesi araştırmacıları, 360 terabayt bilgiyi, lazer ışıklarını kullanarak 14 milyar yıl boyunca bir nano kuartz üzerinde saklayabilecek dijital veri depolama tekniği geliştirdi.

Konular: Bilim-Teknoloji

ingiltere'deki southampton üniversitesi araştırmacıları, dijital veri depolamada çığır açacak bir tekniği geliştirdi. araştırmacılar; femtosaniye lazer ışıklarıyla, dijital ortamdaki bilgileri, 3d nano kuartz üzerine depolamayı başardı. bu teknik sayesinde depolanan veriler, 14 milyar yıla kadar bozulmadan saklanabilecek. bir kuartz parçası içerisine 360 terabayta kadar bilgi depolanabilecek.

araştırmacılar, bu yöntemle veri depolama fikri üzerine bir süredir çalışıyordu. fakat şu ana kadar yapılan çalışmalarda depolanabilen verinin boyutu oldukça düşüktü. 2012 yılında benzer bir yöntem ile 1 inç kareye 40 megabaytlık veri depolanabilmişti. southampton üniversitesi araştırmacılarının 360 terabayta kadar bilgiyi depolayabilmeyi başarması ile birlikte bu tekniğin, büyük boyutta dosyaların uzun süreler saklanmasında tercih edilmesini sağlayacağı düşünülüyor. 

kaynak: gizmodo

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;