Bilim-Teknoloji

3D yazıcılardan kalp için koruma

Bilim insanları, 3D yazıcı kullanarak kalbin üzerini örümcek ağı gibi örecek elektronik zar üretti. Bu zar, kalp ritminin bozulduğu zamanlarda elektroşok vererek kalbin sürekli düzenli atmasını sağlayacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Elektronik protez kalp krizi riskini azaltacak [getyimages]

kalp krizi, 3d yazıcıların tıp dünyasına kazandırdığı protezler sayesinde ortadan kalkabilir. her kalbe özel boyutta üretilecek elektronik zarlar, kalp krizi anında üreteceği elektroşokla ritim bozukluğunu anında giderebilir.

abd'nin illinois ve washington üniversiteleri tarafından üretilen elektronik zar, üzerindeki alıcı ve elektrotlar sayesinde kalbin faaliyetini sürekli kontrol ediyor ve ritim bozukluğu esnasında elektroşok göndererek kalbin tekrar düzenli şekilde atmasını sağlıyor.

3d yazıcıda üretilen yapay kalp zarına ait prototip, oksijen ve besin değerinin yeterli olduğu ortamda tutulan tavşan kalbi üzerinde başarıyla test edildi.

her hastaya özel olarak üretilebilecek elektronik kalp zarı, bu sayede kalp pili ve diğer protezleri tarihe karıştırabileceği gibi kalp krizi riskini ciddi ölçüde azaltabilir.

yapay kalp zarının tasarım ve test sürecinde yer alan washington üniversitesi'nden igor efimov, ritim bozukluğunu durdurmak ve kalp krizlerini önlemek için en gelişmiş yöntemi sunduklarını ifade etti.

teknoloji ve bilim harikası

efimov'un tasarladığı yapay zar, illinois üniversitesi'nde esneyebilen elektronik uzmanı john rogers'ın geliştirdiği teknolojiyi kullanıyor. rogers, yapay zarda elektronik ürünlerde sıkça bulunan silikon gibi materyalleri, bükülecek ve s şeklini alabilecek şekilde geliştirdi.

rogers, elektronik zarın, kalbin dış zarına (perikardiyum) benzediğini ve kalp ile birçok farklı şekilde etkileşime girebileceğini söyledi.

bilim insanları, elektronik zarı kalp rahatsızlıklarını önlemenin yanı sıra, ritim bozukluğuna neden olan dış faktörleri belirlemek için de kullanmayı amaçlıyor.

kaynak: nature communications

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;