IŞİD

'45 bin Suriyeli Kürt Türkiye'de'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Kobani bölgesindeki IŞİD saldırılarından kaçan yaklaşık 45 bin Kürt'ün 8 ayrı noktadan Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

Kobani'den kaçanlar
Kobani'de (Ayn el-Arab) IŞİD'in saldırılarından kaçan binlerce Suriyeli, izin verilmesinin ardından Türkiye'ye giriş yapmıştı. [Fotoğraf:Mahmut Bozarslan/Al Jazeera]

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, 18 eylül perşembe günü geçişlere izin verilmesinden itibaren yaklaşık 45 bin suriyeli kürt'ün türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

kurtulmuş, geçişlerin mürşitpınar ve akçakale sınır kapıları arasındaki bölgede bulunan sekiz ayrı noktadan yapıldığını belirtti.

şanlıurfa valisi izzettin küçük de kobani'den kaçan 45 bin kişi için kamp kurulacağını, kamp için çalışmalara başlandığını söyledi.

kurtulmuş daha önce de twitter hesabından bir açıklama yapmıştı. acil durumlar için önlem alındığını belirten kurtulmuş, "mülteciler kontrollü bir şekilde sınırımızdan içeri alınmakta, kendi talepleri doğrultusunda akrabalarının yanına yerleştirilmektedir" diye yazdı.

Suruç'a gelen 6 zırhlı araç sınır bölgesine sevk edildi.
[[Fotoğraf: Mahmut Bozarslan - Al Jazeera]]

sınıra askeri sevkiyat

suruç'ta bulunan al jazeera türk muhabiri mahmut bozarslan, altı araçlık zırhlı askeri araçtan oluşan konvoyun suruç'a geldiğini, buradan da ypg ile işid arasında çatışmaların sürdüğü kobani sınırına gönderildiklerini söyledi.

zırhlı araçlar sınır bölgesinde olası saldırılara karşı mevzilenecek.

geçişlere izin verilmişti

şanlıurfa'nın suruç ilçesinin karşısındaki sınır hattında bekleyen suriyelilerin geçişine cuma günü saat 13:00 itibariyle izin verilmişti.

sınır hattında görev yapan askerlerin telleri kesmesiyle, kobani'deki çatışmalardan kaçan 4 bin kürt türkiye'ye girmeye başladı. 12 saatten uzun süredir sınırda bekleyenler arasında bulunan birçok kadın ve çocuk susuzluk ve açlıktan bayıldı. 

pyd özerklik ilân etmişti

suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan pyd; cizire, kobani, afrin bölgelerinde ocak ayında özerklik ilân etmişti. diğer kürt grupları ve suriye muhalefetinin çatı örgütü smdk bu özerkliği tanımıyor.

özerklik, türkiye’nin pyd’nin muhatap alınabilmesi için öne sürdüğü ‘emrivakilerden kaçınma’ şartına rağmen ilân edildi. türkiye’nin diğer iki şartı ise pyd’nin rejimle işbirliği yapmaması ve smdk’ya katılması.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;