15 Temmuz darbe girişimi

48 askeri öğrenciye tahliye

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 komutan hakkında açılan davada, tutuklu 48 askeri öğrencinin tahliyesine karar verildi. 2 komutan dışında davada tutuklu kalmadı.

[Fotoğraf: AA]

ankara 14. ağır ceza mahkemesi, 15 temmuz darbe girişimine ilişkin 91 hava harp okulu öğrencisi ile 2 subay hakkında açılan davada, tutuklu 48 askeri öğrencinin tahliyesine karar verdi. davada 2 komutan dışında tutuklu kalmadı.

ankara 14. ağır ceza mahkemesi, 91 hava harp okulu öğrencisi ile 2 komutan hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbetle 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti. 

iddianameyi kabul eden mahkeme, duruşmaya hazırlık tutanağını tamamladı. buna göre mahkeme, "bylock kullanıcısı olmadıklarına ilişkin cumhuriyet başsavcılığı'nın yazısı, genelkurmay başkanlığı'nın idari tahkikat raporu ve sanıkların havale yaptıkları belirtilen hesaba ilişkin hava kuvvetleri komutanlığı'nca düzenlenen raporu" göz önünde bulundurarak, tutuklu 48 askeri öğrencinin yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

mahkeme, "üzerilerine atılı suçun niteliği, toplanan deliller, dosyadaki beyanlara dayalı kuvvetli suç şüphesinin bulunması, kaçma ve delil karartma" ihtimalini dikkate alarak, sanıklardan eski albay hüseyin ergezen ve eski yüzbaşı kenan baştuğ'un ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

yargılamanın 9 mayıs 2017'de saat 09:30'da başlamasını ve 12 mayıs'a kadar üst üste görülmesini kararlaştıran mahkeme, davanın, benzer suçlamalarla 51 hava harp okulu öğrencisi hakkında açılan davayla birleştirilmesi talebini ise sanıkların savunmalarının alınmasından sonra karara bağlanmasına hükmetti.

dava açılmadan önce soruşturma kapsamında 91 askeri öğrenci tutukluydu. savcılığın talebiyle bunlardan 43'ü iddianame mahkemeye gönderilmeden sulh ceza hâkimliğince tahliye edilmişti.

iddianamede, darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için ankara'daki kara harp okulu komutanlığı'nda bulunan ve olay gecesi helikopterle 6 seferde etimesgut 11. hava ulaştırma üs komutanlığı'na nakledilen 91 hava harp okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren komutanları kenan baştuğ ve hüseyin ergezen için "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tbmm'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "türkiye cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;