Bilim-Teknoloji

4G için düğmeye basıldı

Yüksek hızlı mobil internet teknolojilerinde yeni nesil olarak kabul edilen 4G’de ihale süreci başladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
4G ihale süreci düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu
4G ihale süreci düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu [Fotoğraf: AA]

dördüncü nesil mobil internet teknolojisinin türkiye’deki macerası başlıyor. bugün düzenlenen bir basın toplantısında ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı lütfi elvan, 4g yetkilendirmesine ihalesine ilişkin, "yetkilendirme ihalesini 3 ay içerisinde tamamlayarak, bu yıl içinde 4g hizmetlerini vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız" dedi.

türkiye’deki 4g frekansları 800, 900, 1800, 2100, 2600 mhz'den toplam 390 mhz'i mevcut 3 mobil işletmeci için ihale edilecek. 2600 mhz frekansında ise mevcut işletmecilere ek olarak yeni bir işletmeciye de yer açılacak. elvan’ın yaptığı açıklamaya göre 3g sürecinde de zorunlu olan yerli ar-ge desteği 4g’de de şart olarak aranacak. bakan elvan sözlerine şöyle devam etti:

"nüfusu 10 binin altında olan yerleşim yerlerinde 'aktif paylaşım' isteyerek, hem de ülke olarak kaynak israfının önlenmesi, hem de işletmelerimizin gereksiz yatırımının önüne geçilmesini hedefledik. yoğun yerleşimin olduğu yerlerde ise kule, enerji, yedek enerji, konteynır gibi “pasif altyapı”nın ortak kullanımını isteyerek maliyetlerin azaltılmasını amaçladık."

turkcell ve vodafone açıklama yaptı

4g ihalesinin detaylarının belli olmasının ardından turkcell genel müdür vekili ilker kuruöz ve vodafone ceo'su gökhan öğüt açıklama yaparak süreç için hazır olduklarını belirtti. her iki operatör de çalışmalara başladıklarının altını çizdi. 

4g ile ne değişecek?

türkiye'de 2009 yılından buyana kullanılan 3g'den farklı olarak 4g data altyapısını kullanan mobil bir bağlantı türü. hareket halinde iken de yüksek hızlara ulaşmayı sağlayan 4g teknolojisinde teoride 300 mbps hızlara ulaşılabiliyor. birden fazla taşıyıcılı sistemlerle bu rakam 1000 mbps'ye kadar çıkarılabiliyor. 4g hayata geçirildiğinde uygun altyapı sağlanırsa 3g ile yapılamayan biraçok mobil iletişim tabanlı uygulama hayata geçirilebilecek. gecikme adı verilen sinyallerin belli bir süre sonra ulaşması sorunu da 4g ile ortadan kalkıyor olacak.

fiber altyapı desteği gerekiyor

4g'nin tam anlamıyla kullanılabilmesi için yüksek hızlı fiber omurgasının ülke çapında kurulmuş olması gerekiyor.  baz istasyonları ve mobil cihaz arasında iletişim kablosuz olarak yapılsa da devamındaki data aktarımı fiber altyapısı üzerinden gerçekleştiriliyor.   

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;