Suriye'de iç savaş

'60 bin kişi Deyr Ez Zor'dan kaçtı'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 60 binden fazla kişinin muhalifler arasındaki çatışmalardan dolayı ülkenin kuzeydoğusundaki Deyr Ez Zor kentinden kaçtığını belirtti.

Konular: Suriye, Ortadoğu
El Kaide lideri Zevahiri, Suriye'deki Nusra Cephesi ve IŞİD'e aralarındaki çatışmayı durdurmaları çağrısında bulunmuştu. [AFP]

ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, el kaide örgütü lideri eymen zevahiri’nin çağrısına rağmen irak şam islam devleti (işid) ile el kaide bağlantılı nusra cephesi’nin çatıştığını açıkladı. gözlemevi, deyr ez zor kentindeki üç kasabada yaşayan 60 binden fazla kişinin neredeyse tamamının çatışmalardan dolayı bölgeden kaçtığını belirtti.

nusra cephesi ve işid'in busayra ve abriha kasabalarındaki pek çok evi yaktığını kaydeden gözlemevi, “bu haftaki çatışmalarda en az 62 savaşçı öldü. petrol kulesi ve gaz santraline sahip olan busayra’nın 10 kilometre çevresinde çatışmalar sürüyor.” ifadesini kullandı.

humus’ta tahliyeye erteleme

muhalifler ise şam yönetimiyle cuma günü vardıkları anlaşma gereği lübnan sınırındaki humus’u boşaltıyor. ancak muhalifler, güvenlik güçlerinin eski şehir bölgesinden ayrılmalarına izin vermediğini belirterek humus'tan çekilmeyi bir gün erteledi.

birleşmiş milletler gözetiminde imzalanan ateşkes anlaşmasının süresi pazar sabahı doluyor. çekilme ve yardım işlemlerinin bu süre içinde tamamlanması gerekiyor. eski şehirden ayrılan muhalifler humus'un kuzeydoğusunda kontrol ettikleri bölgelere geçecek.

suriye iç savaşının kalbi olarak bilinen humus’ta ateşkes sürüyor. 

suriye’de 2011 yılının mart ayından beri süren iç savaşta 150 binden fazla kişi hayatını kaybederken ülke nüfusunun yaklaşık yarısı evini terk etmek zorunda kaldı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;