Bilim-Teknoloji

67P kuyrukluyıldızında yaşam izi

Gökbilimciler, Rosetta uzay aracının gözlemlediği 67P kuyrukluyıldızı üzerinde yaşam olabileceğini öne sürdü. Yaşam izi sunan bulgu ise gök cisminin tuhaf şekli.

Konular: Bilim-Teknoloji
67P'nin yüzeyindeki oluşumların mikroorganizma kaynaklı olduğu düşünülüyor. [Fotoğraf: ESA]

royal astronomical society (ras) adına açıklama yapan cardiff üniversitesi'nden max wallis, 67p/churyumov-gerasimenko kuyrukluyıldızının tuhaf görünümünü, üzerinde yaşayan mikrobiyolojik organizmalar sayesinde kazanmış olabileceğini belirtti. wallis, donmuş yüzeyler üzerindeki kabuk benzeri karanlık yapıların, düz tabanlı kraterlerin ve yüzeye yayılan iri kaya parçalarının mikropların varlığına işaret ettiğini söyledi.

wallis açıklamasında, saniyee 32,9 metre hızla güneş'e yaklaşan gök cisminin 'arktik ve antarktika'ya kıyasla mikroplar için daha elverişli bir ortam sunduğunu' öne sürdü.

rosetta, kasım 2014'teki analizlerinde, 67p'nin yüzeyinde organik molekül izine rastlamıştı. wallis, karmaşık organik materyalin kuyrukluyıldıza son derece koyu ve ışığı az yansıtan bir yüzey kazandırdığını savundu.

'mikroorganizmaların çoğalması için ideal'

ras araştırmasında yer alan bir diğer bilim insanı chandra wickramasinghe, 'kuyrukluyıldızdaki buharlaşmanın güneş'ten henüz çok uzak olduğu zamanda başladığına' dikkat çekti.

buckhingham astrobiyoloji merkezi'nde görevli olan wickramasinghe, 'kuyrukluyıldızın yüzeyi altındaki mikroorganizmaların yüksek basınçlı gazlara neden olduğunu, yüzeydeki çatlak ve yerlerinden oynamış kayaların da bu şekilde açıklanabileceğini' belirtti.

67p'deki oluşumların buz ve organik materyal karışımına işaret ettiğini savunan ikili, güneş'e yaklaştıkça ortaya çıkan sıvı suyun da mikroorganizmaların çoğalmasına yardım edebileceğini ifade etti.

açıklama, antifriz görevi gören tuzlara sahip organizmaların kuyrukluyıldız henüz güneş'ten çok uzakken bile hayatta kalabileceği ve gaz üretebileceği belirtildi. 67p güneş'ten 500 milyon kilometre uzakta olduğu eylül 2014'te eksi 40 derece sıcaklığa sahipti ve buna rağmen kuyruğunu oluşturan gaz oluşumu yaşanıyordu.

wallis ve wickramasinghe, 67p'nin kuyrukluyıldıza 186 milyon km ile en yakın olacağı ağustos ayında mikroorganizmaların en aktif hale geleceğini savundu.

kaynak: ras ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;