Avrupa Birliği

AB, enerjide Rusya'ya alternatif arıyor

AB, Ukrayna krizi nedeniyle gerilim yaşadığı Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmanın yolunu arıyor. İlk seçenek olarak düşünülen ABD'den doğal gaz ithalatının Obama'nın Brüksel temaslarında ele alınması bekleniyor.

Konular: Avrupa, ABD, Amerika
Enerji işbirliği konusunun Brüksel’deki görüşmelerin dışında, ömüzdeki hafta AB-ABD Enerji Konseyi’nde de gündeme gelmesi bekleniyor. [Reuters]

belçika’da ilk olarak 1. dünya savaşı’nda hayatını kaybeden amerikan askerlerinin mezarlarını ziyaret eden obama’nın brüksel’deki temaslarının  iki ana konusunu, ukrayna'daki gelişmeler ve ab ile ticari ilişkiler oluşturacak.

obama, ab-abd zirvesi kapsamında ab konseyi başkanı herman van rompuy, ab komisyonu başkanı jose manuel barroso, ab dışişleri ve güvenlik yüksek temsilcisi catherine ashton ve ab komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi karel de gucht ile bir araya geldi.

obama’nın ticaretten sorumlu üst düzey temsilcilerinden michael froman, iki tarafın ticari ilişkilerini bir kademe yükseltmesi ve daha fazla işbirliğine gitmesi için güçlü gerekçelerin olduğu bir dönemden geçtiklerini söyledi.

almanya başbakanı angela merkel geçen hafta, petrol ve gaz ihtiyacının üçte birini rusya’dan sağlayan ab’nin, bu bağımlığının azaltılması için obama’dan ithalat kısıtlamalarının gevşetilmesini istemeye sıcak baktığını belirtmişti.

ab’nin enerji ihtiyacını abd’den karşılamasının yolu, iki taraf arasında başlatılan en büyük serbest ticaret anlaşmaları olmaya aday, ‘transatlantikticareti yatırım ortaklığı’ (ttip) anlaşmasında aranıyor.

ab komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi de gucht, ab’nin öncelikli beklentisini vurgulayarak söz konusu serbest ticaret anlaşmasının enerji konsunda kapsamlı bir fasıla ihtiyaç duyduğunu söylemişti.

enerjide işbirliği konusunun brüksel’deki görüşmelerin dışında, ömüzdeki hafta ab-abd enerji konseyi’nde de gündeme gelmesi bekleniyor.

ab ile temaslarının ardından nato genel sekreteri anders fogh rasmussen ile ikili bir görüşme yapacak olan obama'nın gündeminde, yine ukrayna'daki gelişmeler ve rusya ile ilişkilerin güvenlik boyutu ön planda yer alacak. amerikan yetkilileri, obama'nın bu görüşmede abd'nin nato müttefiklerine yönelik güvenlik güvencelerini teyit eden bir açıklama yapacağını vurguluyor.

obama, brüksel'deki temaslarını güzel sanatlar sarayı'nda yapacağı bir konuşmayla tamamlayarak italya'ya geçecek.

kaynak: reuters, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;