Suriye'de iç savaş

ABD: Amacımız Rusya ve İran'ın isteğini sınamak

ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Tom Shannon, Cuma günü başlayacak Viyana görüşmelerinde amaçlarının Rusya ve İran'ın hem Esed'i görevden ayrılmaya ikna etme hem de IŞİD'le mücadele konusundaki isteklerini 'sınamak' olduğunu söyledi.

[Fotoğraf: AFP - Arşiv]

abd dışişleri bakanlığı danışmanı tom shannon, viyana’daki görüşmelerde washington’ın rusya ve iran’ın esed’i görevden ayrılmaya zorlama ve işid’le savaşma konusundaki isteğini 'sınama' amacında olduğunu söyledi. shannon, rusya’nın suriye’de bir ay önce başlattığı bombardımanların ülkedeki durumu belirgin bir şekilde değiştirdiğini ve rusların esed’i yönetimden ayrılmaya ikna etmeyi denemek için istekli olup olmadığını ölçmek için bir fırsat ortaya çıkardığını söyledi.

cuma günü başlayacak görüşmeler öncesinde iran dışişleri bakanı cevad zarif, abd dışişleri bakanı john kerry ile görüşecek. rus haber ajansı tass’ın iranlı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, zarif’in kerry ile yarın başlayacak toplantıdan önce görüşmek istediği yazıldı. reuters’a konuşan abd’li yetkililer de iki bakanın perşembe akşam saatlerinde görüşeceğini söyledi. zarif, kerry’nin yanı sıra rus dışişleri bakanı sergey lavrov ile de bir araya gelecek.

iran ilk kez suriye konusunda üst düzey görüşmelere katılıyor. suudi arabistan’ın da görüşmelere katılacağı gözönünde bulundurulunca, bölgedeki iki büyük rakip suriye konusunda ilk kez aynı masaya oturacak.

abd tarafı görüşmeler konusunda temkinli. kerry çarşamba günü viyana’ya hareketinden önce yaptığı açıklamada “suriye’de ilerleme yolu bulmak kolay olmayacaksa da, bu şimdiye kadar gördüğümüz en umut verici siyasal açılım. suriye’de karşı karşıya kaldığımız şey cehennemden çıkış yolunu bulmaktan daha azı değil” dedi. reuters’a konuşan bir batılı üst düzey diplomat, aktörlerin masada kalmasının ve görüşmelerin çökmesinden kaçınmanın orta düzeyde bir başarı olacağını ifade etti. bir diğer üst düzey batılı diplomat ise “viyana görüşmesinin ideal sonucu ilerleme için bir yol haritası ya da bir bildiri yayınlanması olur. cuma günü yürürlüğe sokulmaya hazır bir barış planımız olmayacak” dedi.

rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü maria zakharova da “viyana’daki görüşmelerin ana hedefi suriye konusunda siyasi bir diyalog başlatmak” dedi.

geçen hafta cuma günü abd, rusya, türkiye ve suudi arabistan dışişleri bakanları viyana’da bir araya gelmiş ve toplantıdan ‘daha fazla istişare’ kararı çıkmıştı. kerry’nin 30 ekim cuma gününü adres göstermesinin ardından rusya’nın da isteğiyle iran, mısır ve irak’ın davet edildiği suriye konulu daha geniş bir toplantı düzenlenmesi kararı alınmıştı.

kaynak: al jazeera, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;