PKK

ABD elçisi: YPG arması politikamızı yansıtmıyor'

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nde konuştu. Bass, "ABD askerinin YPG arması takması politikamızı yansıtmıyor. Suriye’de en fazla Arap koalisyonunu destekliyoruz" dedi. Büyükelçi, PKK'ya da silah bırakma çağrısı yaptı.

[Fotoğraf: AFP - Arşiv]

abd’nin ankara büyükelçisi john bass, şanlıurfa'daki güneydoğu iş kadınları zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. büyükelçi, pkk'nın suriye kolu ypg’ye danışmanlık yapan amerikan askerlerinin kollarına ypg ve ypj arması takmasın konusunu 'bireysel bir hareket' olduğunu savunurken, bunun abd yönetiminin politikasını yansıtmadığını söyledi. bass pkk'ya da silah bırakması çağrısı yaptı. 

abd askerlerinin suriye'deki ypg güçleriyle birlikte ypg arması takması konusundaki eleştirilerin hatırlatılması üzerine bass şu yanıtı verdi:

 "türkiye’de bazı kişiler tarafından öne sürülen düşünceleri düzeltmem için bana fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. ilk olarak daeş’in (işid) bize karşı ortaya koyduğu sorun karşısında amerika birleşik devletleri çok endişelidir. dolayısıyla tüm koalisyon ortaklarımızla, buna türkiye’de dahil daeş’i türkiye-suriye sınırından kovmak için, daeş’i küçültmek için, sahip olduğu alanı, toprağı azaltma konusuna odaklanıyor. abd, daeş’e karşı olan savaşında bir çok grubu destekliyor. en önemli destek verdiğimiz grup suriye arap koalisyonu adı altında savaşan suriyeli araplardır. onlara daeş’e karşı olan savaşlarında özel ekipmanlar sağlıyoruz.”

'yetki alınmadan yapılmış bir hareket'

suriye’de ypg’yle birlikte işid'le savaşan abd’li askerin ypg arması takmasının politikalarıyla ilgili olmadığını savunan bass, “ypg’ye danışmanlık yapan ve ypg armaları takan askerlerimizle alakalı son birkaç gündür çok şeyin konuşulduğunu biliyorum. bu pentagon sözcüsünün de belirttiği gibi kişisel hareketler, yetkisizce yapılan hareketlerdir ve düzeltilmişlerdir. daeş’e karşı yürütülen savaşta bu abd’nin bir politikasını yansıtmamaktadır, politika seçimi değildir. dolayısıyla nasıl planlar yapabiliriz, nasıl operasyonlar yapabiliriz diye türk hükümeti ve askeriyle çok yakın çalışıyoruz. türkiye içindeki bazı topluluklara, hem kilis’e hem de etrafındaki yerlere zarar veren bu daeş’i türk sınırından nasıl uzaklaştırabiliriz, nasıl atabiliriz diye yakından çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

'pkk saldırılarına son vermeli'

“güneydoğu’daki çatışmalar çok uzun süredir devam ediyor" diyen bass, "güneydoğu'daki şiddetin durması çok önemli. bu konuda ilk adım pkk'nın saldırılarına son vermesi ve silahları bırakmasıdır. abd, pkk'ya silah bırakması ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesi için müzakerelere dönmesi çağrısını sürdürüyor" ifadelerini kullandı. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;