Türkiye-ABD ilişkileri

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford geliyor

Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'ın Cuma günü Türkiye'ye geleceğini ve Orgeneral Hulûsi Akar'la görüşeceğini açıkladı. Bakan Işık, El Bâb'dan sonra hedefin Menbic ve Rakka olacağını da söyledi.

[Fotoğraf: AA]

nato savunma bakanları toplantısı için brüksel'de olan milli savunma bakanı fikri işık, gazetecilerin sorularını yanıtladı. bakan işık, abd genelkurmay başkanı orgeneral joseph dunford'ın cuma günü türkiye'ye geleceğini ve türk mevkidaşı orgeneral hulûsi akar'la görüşeceğini açıkladı. 

son olarak 6 kasım’da ankara’ya gelen dunford, hulûsi akar’la görüşmesi sonrası amerikan basınına yaptığı açıklamada, "türkiye ve işid karşıtı uluslararası koalisyon, rakka’nın kurtarılması, elde tutulması ve yönetilmesine dönük uzun vadeli planda birlikte çalışacak" demişti. dunford, rakka’nın kurtarılması ve sonrasıyla alâkalı ypg'nin başında bulunduğu amerika destekli suriye demokratik güçleri'nin (sdg) yeterli olmayacağının farkında olduklarını da vurgulamıştı.

bakan işık'a suriye'nin kuzeyine yönelik 24 ağustos 2016'da başlatılan fırat kalkanı harekâtı kapsamında el bâb bölgesinde yürütülen operasyonlar da soruldu. operasyonların devam ettiğini aktaran işık, şunları söyledi:

"şu anda el bâb tümüyle kuşatılmış durumda. içeride de ciddi bir temizlik harekâtı yapılıyor. el bâb'ın şehir merkezinin deaş unsurlarından temizlenmesi için çok yoğun bir faaliyet var. bunu özgür suriye ordusu (öso) ve türk silahlı kuvvetlerimiz birlikte yapıyor. bu temizlik bittikten sonra el bâb’ın hayatın normale dönmesi bekleniyor. türkiye deaş terör örgütü unsurlarından temizlenen yerlerde hayatın normale dönmesi için gerekli alt ve üst yapı çalışmalarını gerçekleştirdi. el bâb operasyonu bitene kadar münbiç’ten pyd/ypg unsurlarının çekilmiş olmasını ümit ediyoruz. bu noktada abd'yle çalışıyoruz. arzu ettiğimiz sonucu şu ana kadar alamadık. ama el bâb operasyonundan sonra türkiye'nin iki önceliği olacak. bunlardan birisi münbiç, diğer rakka olacak. münbiç’te pkk/pyd varlığını kesinlikle kabul edemeyiz. bu türkiye'nin ulusal güvenliği için de bölgenin istikrarı için de büyük bir tehdittir. bunu en kolay ve en hızlı şekilde sağlamanın gayreti içerisindeyiz. bir gerilime sebep olmadan bu hedefi geliştirme noktasında kararlıyız. bu çalışma el bâb'dan sonra da devam edecek."

rakka operasyonu için pyd/pkk uyarısı

"rakka operasyonu yanlış aktörlerle yapılmamalı. türkiye’nin önceliği bu. türkiye bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütünün kullanılmasını kesinlikle bu bölge için felâkete sebep olacak tehlikeli bir gelişme olarak görüyor. rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız, bölgedeki istikrarın kalıcı olmasını istiyorsanız, yapmanız gereken şey, rakka operasyonunu pyd/pkk unsurlarıyla değil, bölgedeki insanlardan oluşan arap unsurlarla, o bölge insanlarından oluşan unsurlarla yapmaktır. bu noktada türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. bu noktada abd'nin bugüne kadarki tavrında 'bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirelim' noktasında gördük. yarın (cuma) abd genelkurmay başkanı türkiye’de olacak ve genelkurmay başkanımızla görüşecek. bu görüşme önemli bir görüşme olacak; askeri açıdan rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek. dolayısıyla teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. ama benim gördüğüm abd henüz kesin kararını vermiş değil. 'yani bu işi biz kesinlikle pyd unsurlarıyla yapacağız' noktasında değiller. önümüzdeki görüşmeler abd'nin nihai kararını vermesinde etkili olacak diye düşünüyoruz."

"pkk'yla mücadelede abd'den daha fazla destek"

bakan fikri işık, pkk ile ilgili önemli bir gelişme de olduğunu söyledi. brüksel'de abd'nin yeni savunma bakanı james mattis'le görüşen işık, james mattis'in pkk’ya karşı daha fazla destek vereceklerini ve aynı zamanda fırat kalkanı harekâtı'na da destek vereceklerini söylediğini aktardı.

"abd savunma bakanı james mattis, pkk'ya karşı türkiye'ye çok daha fazla destek vereceklerini ifade etti. 'türkiye 40 yıla yakın bir zamandır pkk'yla mücadele ediyor ve bu konuda çok daha fazla destek vermeliyiz, abd olarak vereceğiz diye' bu konuda çalışma arkadaşlarına talimat verdiğini ifade etti. bu da türkiye açısından önemli bir durum."

fransa ve ingiltere savunma bakanlarıyla uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler konusunda detaylı bir görüşme yaptığını da belirten işık, "burada bizim çok önemsediğimiz husus, fırat kalkanı kapsamındaki yerlerde güvenli bölgeler oluşturulması ama bunu fırsat bilerek pyd'nin hâkimiyet kurmaya çalıştığı alanlarda bir güvenli bölge oluşturulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, pyd'nin bu fırsattan istifade ederek kendine güvenli bir alan oluşturmasına da fırsat vermeyeceğimizi, izin vermeyeceğimizi kendilerine ifade ettik" diye konuştu. 

[Fotoğraf: AA]

ypg'ye destek öncelikli sorun

pkk’nın suriye’deki kolu pyd’nin silahlı kanadı olan ypg’ye verilen destek türkiye’nin tepkisine sebep oluyor. önceki abd başkanı barack obama yönetimiyle türkiye arasında işid'le mücadelede ypg'ye verilen destek sık sık karşılıklı sert açıklamalarla ilerledi.

abd bu desteği ekim 2015'ten itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. bu tarihte sınırlı sayıda arap, süryani ve türkmen gücü de ypg’ye katarak suriye demokratik güçleri’ni (sdg) kurdu. sdg'nin omurgasını ve komutasını yine ypg oluşturuyor.

abd dışişleri bakanlığı’ndan marie harf, ekim 2014’te pyd’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, washington yönetimi eylül 2015’te pyd'nin silahlı kanadı ypg'yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.

ancak donald trump yönetiminin ortadoğu'da nasıl bir politika izleyeceği henüz netleşmiş değil. 

gülen'in iadesi

abd ile bir diğer gündem maddesi de 15 temmuz darbe girişimi ve fethullah gülen'in iadesi. fikri işık bununla ilgili, "dünkü görüşmeden (abd savunma bakanı james mattis) çıkardığımız sonuç şu: amerikan yönetiminin fetö'ye bakışı, kesinlikle obama yönetiminden daha farklı. bu açıdan özellikle türkiye'de darbe girişiminde bulunmuş bir yapının amerika'da bulunmasını benimsemediklerini ifade ediyorlar. ancak bunun bir yargı meselesi olduğunu söylüyorlar. mattis, hatta başkan trump'ın aldığı kararın yargıdan nasıl döndüğünü örnek verdi. ama obama'nın duruşuyla aynı duruşta olmadıklarını söyleyebilirim. şimdilik tabii bugünkü tablo bu" dedi.

pkk'nın suriye uzantısı pyd konusunda da yeni abd yönetiminin, obama yönetimiyle aynı duruşu sergilemediğine işaret eden işık, "o konuda daha esnek olduklarını gözlemledik. bundan sonra tabii tavırları, ortak çalışma seyrine göre şekillenecek" diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;