Türkiye-ABD ilişkileri

ABD güvenli bölgeye mesafeli

Biden'in ziyareti başlarken Türkiye'nin Suriye'de güvenli bölge taleplerine yine mesafeli açıklamalar geldi. Beyaz Saray'a göre muhalifler kendi bölgelerini temizlerse, bu Türkiye ile çatışmalar arasında bir tampon bölge yaratır.

Joe Biden ve Başbakan Davutoğlu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

abd başkan yardımcısı joe biden'ın türkiye ziyaretinde irak ve suriye'de işid ile mücadele için yapılacaklar ele alınıyor. türkiye, en başından beri suriye'de güvenli bölge ilan edilmesini ve suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusundaki taleplerini koruyor. ancak biden'in ziyareti öncesi uçağında, üst düzey beyaz saray yetkilileri olarak tanımlanan kişiler, abd'nin güvenli bölge konusunda mesafesini koruduğunu gösteren mesajlar verdi. 

beyaz saray'dan gönderilen brifing deşifresine göre, abd yönetiminden üst düzey yetkililer, abd başkan yardımcısı biden, air force-2 uçağıyla türkiye'ye giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

'esed'in olmadığı siyasi dönüşüm'

"abd yönetiminin güvenli bölge yaklaşımında nerede durduğuna" yönelik soru üzerine 'üst düzey yetkili', türk yetkililerle hem irak hem suriye'de işid ile mücadele için daha fazlasının yapılması ve ılımlı suriyeli muhaliflere daha çok destek sağlanması noktasında mutabık olduklarını kaydetti. aynı yetkili, türkiye ile 'suriye devlet başkanı beşşar esed'in olmadığı bir siyasi dönüşüm ihtiyacı bulunduğu konusunda da aynı fikri' paylaşıyor.

abd'nin önceliği irak
ancak, üst düzey beyaz saray yetkisi, stratejilerinin "önce-işid", "önce-irak" şeklinde belirlendiğini hatırlattı. bunun "sadece işid, sadece irak" anlamına da gelmediğini vurgulasa da, işid ile mücadelenin irak'ta suriye'den çok daha ileri düzeyde olduğunu ve bunun bir parçası olarak, suriye'deki eğitim ve ekipman programının hızlandırılmasının zaman alacağını ifade etti. bu da türkiye'nin talepleri arasındaki suriyeli muhaliflere yönelik 'eğit-donat' taleplerinin hayata geçmesinin gecikeceği şeklinde yorumlanabilir.  
 
abd'de 'fiili güvenli bölge' fikri
üst düzey beyaz saray yetkilisi, bir soru üzerine, suriye'nin kuzeyinde güçlü bir muhalefetin olması halinde, onların işleyebilecek güvenli bölgeler kazanabileceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ne kastettiğimi anlıyor musunuz? bu (tampon bölge) ilan etmekten farklı bir model, uluslararası toplumun bu alanı güvenli bölge ilan etmesinden farklı bir model. söylemeye çalıştığım, eğer amaç muhalif grupların kuzeyde kendi bölgelerini etkili şekilde temizlemeleri, buraları ellerinde tutmaları ve sonrasında da ailelerin geri dönebileceği güvenli bölgeler yaratmaları imkânını sağlamak olursa, bu, suriye'deki çatışmalar ile türkiye arasında bir tampon bölge yaratır ve sonrasında eğitim-ekipman misyonu da gerçekten bu amaca yararlı olur."
'birbirimizi bir ay öncesine göre daha iyi anlıyoruz'
üst düzey beyaz saray yetkilisi, türk yetkililerle her düzeyde güçlü diyaloglarının bulunduğunu belirterek, bu sayede iki tarafın birbirlerinin ihtiyaçlarını bir ay öncesine göre daha iyi anladığını kaydetti. "türkiye'nin imkânlarına daha fazla erişimin niçin yararlı olabileceğinin nedenlerden biri de, bunun işid ile savaşan muhalif güçlere desteğimizi artırma kapasitemizi geliştirme olanağı sunması. bunun bir örneğini zaten işid'e karşı savaşmaya kendini adamış bir gücün olduğu kobani'de gördünüz" dedi.
söz konusu yetkili, bir gazetecinin, "dolayısıyla türkler ile görüşmelerinizde, iki tarafın da ihtiyaçlarına uyacak bir denge bulmaya mı çalışıyorsunuz?'' sorusu üzerine "söylemeye çalıştığım, yöntemlerden başlayıp, sonra onlar üzerinden gitmek yerine; ne başarmaya çalıştığımızdan hareket edip, ondan sonra bunu başarmak için en iyi yöntemin ne olduğunu çözmek (bu konuya) başlanabilecek en iyi nokta" ifadesini kullandı.

amerikan yönetimi, bazı ziyaretler öncesinde, mesajlarını 'üst düzey beyaz saray yetkilisi' ifadesini kullanarak dile getiriyor. başkan yardımcısı’nın uçağında soruları yanıtlayan üst düzey yetkilinin de biden olma ihtimali yüksek.

 
kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı  
 
 
 
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;