Amerika

'ABD Irak'tan tamamen çekiliyor'

Associated Press (AP) Ajansı, Washington'un ülkedeki askeri varlığının bir kısmını 'eğitim amaçlı' olarak sürdürmekten vazgeçtiğini bildirdi.

Konular: Irak

Haberin Öne Çıkanları

160 asker kalacak

Elçilik korunacak

Dokunulmazlık şartı

Pentagon, İran etkisini engellemek ve yerel güvenlik güçlerini eğitmek için 5 bin askerini Irak'ta tutmayı düşünüyordu. [Reuters]

amerika birleşik devletleri (abd), önümüzdeki yıldan itibaren irak'taki güvenlik güçlerini eğitmek için askerlerinin bir kısmını ülkede tutma kararından vazgeçti.

amerikan associated press (ap) ajansı, abd başkanı barack obama’nın üst düzey bir yetkilisine dayandırarak yayınladığı haberde, washington büyükelçiliğini korumakla görevli 160 asker dışında bütün askerlerin geri çekileceğini duyurdu.

ismi açıklanmayan yetkili, gelecekte, istenmesi halinde eğitim görevi için abd askerlerinin irak'a gönderilebileceğini vurguladı.

pentagon, iran etkisini engellemek ve yerel güvenlik güçlerini eğitmek için 5 bin askerini irak'ta tutmayı düşünüyordu.

yalanlama geldi

obama yönetini ve pentagon ise ap’nin haberini yalanladı. beyaz saray sözcüsü tommy vietor, obama’nın birçok kez anlaşmaya sadık kalacağını belirttiğini ancak irak hükümetiyle güvenlik konusuyla ilgili detaylı görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

savunma bakanlığı sözcüsü george little da, bağdat ile yapılan görüşmelerde nihai bir karar varıldığı yönündeki fiadelerin doğru olmadığını belirtti.

3 yıl önce imzalandı

irak’taki yaklaşık 40 bin amerikan askerinin bu yıl sonuna kadar ülkeyi terketmesine yönelik güvenlik anlaşması 2008’de imzalanmıştı. irak başbakanı nuri el maliki, abd’nin bölgede askeri varlığını sürdürmesi amacıyla yaptığı temaslarda ülkedeki siyasi partilerin çoğunluğunun desteğini almıştı. ancak maliki suç işlmeleri halinde amerikan askerlerinin dokunulmazlıktan faydalanamaması ve irak mahkemelerinde yargılanması yönünde şart koşmuştu.

abd askerinin ülkedeki varlığına yalnızca şii lider mukteda el sadr yanlıları karşı çıkıyor.

iraklıların ise amerikan kuvvetlerine karşı bölgede yaşanan sivil ölümler nedeniyle tepkisi sürüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;