ABD

ABD polisinin 'siyah' sicili

Siyah bir genci öldüren polisin aklanması öfke yarattı. Resmi veriler olayın münferit olmadığını gösteriyor. FBI’ın son raporuna göre, haftada iki siyah Amerikan vatandaşı beyaz bir polis tarafından öldürülüyor.

Konular: ABD
Ferguson'da Michael Brown'ın öldürülmesinin ardından ABD çapında gösteriler düzenleniyor. [Fotoğraf: REUTERS]

2005-2012 arasını kapsayan rapor, 9 ağustos’ta 18 yaşındaki silahsız siyah genç michael brown’ın beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin istisna olmadığını ortaya koyarken, son 7 yılda 96 siyahın polis tarafından öldürüldüğünü gösteriyor. bunların hepsinde polis haklı bulundu. 
rapora göre, öldürülen siyahların yüzde 18’i 21 yaşın altında. polis tarafından öldürülen beyazların ise yüzde 8.7’si 21 yaşın altında.
ancak bunlar sadece polis kayıtlarına yansıyanlar. savcıların kanıt toplamak için polisle işbirliği yapmak zorunda olması, kanıtların çoğunun da polis tarafından savcıya sunulması gibi etkenler düşünüldüğünde, sayının daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor. 


uzun süredir polisin "öldürme yetkisi" ile ilgili araştırmalar yapan south carolina ünivesitesi’nden kriminolog geoff alpert, fbi’daki kayıtların sınırlı olduğunu, yerel düzeyde polisin ne sıklıkle can aldığını bilmenin mümkün olmadığını söylüyor. alpert usa today’e verdiği demeçte, “bu bilgi gereksinimini karşılayacak ulusal bir veri tabanı yok. yıllardır uğraşıyoruz ama kimse böyle bir veri tabanının oluşturulması için bütçe ayırmıyor. polis de zaten buna yanaşmıyor.” dedi.
alpert yüzlerce polis tutanağını incelediğini belirtirken, “hay allah, aşırı güç kullanmışız dediklerini hiç görmedim. vakaların yüzde 98.9’u ‘’uygundur’ diye mühürlenmiş ve rafa kaldırılmış” dedi.

örnek olaylar

siyah haklarını geliştirme ulusal derneği’nin raporuna göre california’nın oakland kentinde 2004-2008 arasında polisin silah kullandığı olaylarda 45 kişi öldü. bunlardan 37’si siyahtı. polisin silaha başvurduğu vakalarda şüphelilerin yüzde 40’ının üzerinde silah bulunmadı.

siyah haklarıyla ilgili yayın yapan colorlines gazetesinin 10 büyük kenti kapsayan araştırmasına göre de new york’ta polisin silah kullandığı vakaların yüzde 43’ünde siyahlar hedef alındı.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;