ABD - Rusya ilişkileri

ABD 'resmen' Rusya'yı suçladı

ABD yönetimi, Demokrat Parti'nin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırı olaylarıyla ilgili Rusya'yı ilk kez "resmen" suçladı. İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün ortak açıklamasında Rusya, "ABD seçimlerini etkilemeye çalışmakla" itham edildi.

[Fotoğraf: AA]

abd iç güvenlik bakanlığı ile ulusal istihbarat direktörlüğü, demokrat parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili rusya'yı resmen suçlayan ortak bir yazılı açıklama yaptı.

"abd istihbarat topluluğu, bazı amerikan siyasi organizasyonları da dâhil amerikan kurumlarının ve kişilerinin elektronik posta hesaplarına erişilmesinde rus hükümetinin rolü olduğu konusunda emindir" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "dcleaks.com" adlı internet sitesinde yayınlanan elektronik postalara da atıf yapıldı.

'amaç, seçim sürecini etkilemek'

bu ve benzeri internet sitelerinde yer alan elektronik postaların ele geçirilmesindeki yöntemin rusların kullandığı yöntemlerle bire bir uyuştuğu savunularak, "bu hırsızlık ve ifşâlar, amerikan seçim sürecini etkileme amacı taşımaktadır" ifadesi kullanıldı.

açıklamada, farklı ülkelerin kamuoylarını etkilemeye dönük bu tür hassas siber saldırılara "ancak üst düzey rus yetkililerin izin verebileceği" de iddia edildi.

amerikan istihbarat yetkilileri, doğrudan 8 kasım'daki başkanlık seçimlerine yönelik bir "siber saldırı" tehdidine karşı ise hazırlıklı olduklarını, ülkede eyaletler arasında bölünmüş ve internet ortamından arındırılmış oy sayma sistemi sayesinde dışarıdan gelecek bir siber tehdit olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

ilk kez haziran ayında demokrat parti yönetimi tarafından gündeme getirilen siber saldırı konusu, arkasında rusya'nın olup olmadığı tartışmasıyla uzun süre amerikan kamuoyunun gündeminde kalmış, temmuz ayı sonunda da demokratların başkan adayı hillary clinton açık olarak rusya'yı suçlamıştı.

abd'li yetkililerin "siber saldırılardan rusya'yı sorumlu tutan" önceki açıklamaları moskova yönetimi tarafından reddedilmişti.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;