Ortadoğu

ABD Savunma Bakanı'ndan Ortadoğu turu

ABD Savunma Bakanı Mattis, ilk Ortadoğu ve Kuzey Afrika turuna çıkıyor. Reuters'e göre ABD'li yetkilinin çantasında IŞİD ile mücadele ve Suriye politikası var.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 18-23 Nisan arasında Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Katar'ı ziyaret edecek. [Fotoğraf: Reuters]

abd savunma bakanı jim mattis, ilk ortadoğu ve kuzey afrika turuna çıkıyor. abd’li bakan, 18-23 nisan arasındaki turu kapsamında suudi arabistan, mısır, israil ve katar’ı ziyaret edecek.

reuters'in abd’li yetkililere ve uzmanlara dayandırdığı habere göre, mattis işid ile mücadeleye ve trump’ın suriye politikasını anlatmaya odaklanacak.

abd’nin müttefikleri, trump’ın suriye politikasıyla ilgili pek çok sorunun yanıtını bekliyor. işid’den kurtarılan bölgelerde etnik ya da mezhebe dayalı çekişmelere sahne olmaması veya irak ve afganistan’da olduğu gibi bu bölgelerdeki aşırılıkçı örgütlerin yeniden türemesini engellemek için washington’un ne gibi stratejiler geliştirdiğini duymak istiyor.

abd destekli güçler, işid’in denetimindeki en önemli iki kent olan musul ve rakka’yı ele geçirmek için operasyonlar yürütüyor. ancak abd’nin işid’in buralardan çıkarılmasından sonra ne yapacağı ve suudi arabistan gibi müttefiklerini nasıl bir rol oynayabileceği henüz bilinmiyor.

trump yönetiminden yetkililer, işid’i yenilgiye uğratmak ve esed’in gitmesi için çağrıları sürdürmek olarak açıkladığı suriye politikasında bir değişikliğin olmadığını belirtiyor.

reuters’e konuşan pentagon’un eski üç numarası christine wormuth, "özellikle suudi arabistan ve israil’de yürütülecek görüşmelerde en baskın konu, füze saldırısından sonra abd’nin suriye’deki stratejisine açıklık getirmek olacak" değerlendirmesinde bulundu.

yemen’de daha derin destek

reuters’e göre, abd yemen’de de daha derin bir rol oynamak istiyor. abd’li yetkililer, iki yıldan beri yemen’deki iran destekli husilere karşı savaş yürüten körfez ülkelerine doğrudan yardımların söz konusu olabileceğini belirtiyor.

washington’daki uluslararası ve stratejik araştırmalar merkezi ortadoğu programı başkanı jon alterman, "suudi arabistan’ın stratejik kaygısı iran… riyad’ın kısa vadeli amacı, iran’a yemen üzerinden bir mesaj göndermek. abd’nin tam desteği suudiler hoşuna gidebilir" dedi.

abd’nin istihbarat işbirliği dâhil yemen’deki yardımlarını arttırma niyeti, iran’ın yemen’e gelişmiş silah ve askeri danışmanlar gönderdiğine dair kanıtların ortaya çıkmasıyla eş zamanlı geliyor.

alterman, mısır’ın da sina yarımadası’ndaki militanlarla mücadelede abd’den daha büyük destek isteyeceğini düşünüyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;