Suriye'de iç savaş

ABD ve Rusya arasında karşılıklı suçlamalar

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin 'aşırılıkçılar Rusya’nın çıkarlarına ya da Rus kentlerine saldırabilir' açıklamasını 'tehdit ve şantaj' olarak nitelendirdi. Ryabkov 'bu teröre destek' dedi.

ABD ve Rusya, ateşkes konusunda görüş ayrılığında. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, suriye'de şiddetin durmasının rusya'nın çıkarına olduğunu söyledi ve aşırılık yanlılarının suriye’de oluşan boşluktan istifade ederek rusya’nın çıkarlarına ya da rus kentlerine saldırabilecekleri konusunda uyarda bulundu.

abd'gelen bu açıklamayı, rusya dışişleri bakan yardımcısı sergey ryabkov, 'tehdit ve şantaj' olarak nitelendirdi, 'açıklamayı öfke ile karşıladıklarını' söyledi.

rus interfax haber ajansına konuşan ryabkov, bu açıklamayı teröre destek olarak kabul ettiklerini ifade etti. rus yetkili, abd’nin istediği suriye’de 7 günlük ateşkesin kabul edilemez olduğunu söyledi ve 48 saatlik ‘insani’ ateşkesi önerdi.

abd: suriye’de diplomasi dışı seçenekler masada

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, açıklamasında, washington’un suriye’de rusya ile kararlaştırılan ateşkesin çökmesinden sonra diplomasi dışı seçenekleri ele aldığını da söyledi.

söz konusu seçeneklerle ilgili bilgi vermeyen kirby, abd ulusal güvenliğiyle ilgili çalışma yürüten abd’li yetkililerin suriye’deki durumla ilgili ‘diplomasi etrafında dönmeyen başka seçenekleri’ değerlendirdiğini belirtti.

daha önce isminin yayınlanmaması üzere reuters’e konuşan bir abd’li yetkili, washington’un müttefiki körfez ülkelerinin muhaliflere nitelikli silah vermesine müsaade edebileceğine işaret etmişti.

abd dışişleri bakanı john kerry de, rusya dışişleri bakanı lavrov'a rusya'nın halep'teki saldırıları durdurmaması ve ateşkese dönülmemesi halinde washington'ın suriye konusunda rusya ile yapılan anlaşmaları askıya almaya hazırlandığını söylemişti.

rusya: operasyonlar sürecek

kremlin sözcüsü dmitry peskov ise rus hava kuvvetlerinin suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini söyledi. peskov, rusya’nın rejimi desteklemeye devam edeceğini vurguladı ve ‘terörle mücadele’ olarak nitelendirdiği operasyonların devam edeceğini belirtti.

washington’u ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırmaya davet eden rus yetkili, abd’nin son açıklamalarını eleştirdi. psekov, bu açıklamalar ‘beceriksiz ve sorunun çözümüne yardımcı olmuyor’ diye konuştu.

kremlin sözcüsü, abd ile rusya arasındaki gerilime rağmen moskova’nın suriye krizini çözmek için hâlâ washington ile işbirliğine açık olduğuna işaret etti.

rusya-abd ateşkesi çöküşü

abd ile rusya uzun bir müzakere sürecinden sonra 9 eylül'de suriye'de ateşkes uygulanması konusunda anlaşmıştı. 12 eylül'de yürürlüğe giren ateşkes abd'nin rejime ait güçleri bombalaması ve  rusya ile rejimin halep'te insani yardım konvoyunu hedef almasından sonra çökmüştü. 19 eylül'den bu yana halep yoğun bir bombardıma tabi tutuluyor. 10 günde en az 400 sivil öldü. yüzlerce kişi yaralandı.

kaynak: al jazeera ve reuters

kremlin sözcüsü dmitry psekov, rus hava kuvvetlerinin suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini söyledi.
muhabirlere tele konferans yoluyla bağlanan psekov, rusya’nın rejimi desteklemeye devam edeceğini vurguladı ve ‘terörle mücadele’ olarak nitelendirdiği operasyonların devam edeceğini belirtti.
washington’u ılımlı muhalifleri teröristlerden ayırmaya davet eden rus yetkili, abd’nin son açıklamalarını eleştirdi. psekov, bu açıklamalar ‘beceriksiz ve yardımcı değil’ diye konuştu.
kremlin sözcüsü, abd ile rusya arasındaki gerilime rağmen moskova’nınsuriye krizini çözmek için hâlâ washington ile işbirliğine açık olduğuna işaret etti.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;