Futbol

ABD ve Rusya'nın FIFA gerilimi

İsviçre polisinin, ABD'nin isteğiyle düzenlediği operasyonla FIFA yetkililerini tutuklamasına Rusya tepki gösterdi.

Konular: Spor

rusya dışişleri bakanlığı, "abd yasalarının yetki alanı dışında uygulanmasının yeni bir örneği" açıklamasında bulundu.

fifa'nın isviçre'nin zürih şehrinde bulunan merkezine abd'nin isteğiyle çarşamba günü operasyon düzenlendi. dokuz fifa yetkilisi gözaltına alındı. 47 suçlama olduğu soruşturmada fifa'nın iki asbaşkanı da şüpheli durumda.

rusya, abd'yi kendi sınırları dışında yasa dışı olarak kuvvet uygulamak ile suçladı. 

abd adalet bakanlığından yapılan açıklamada ise sanıklara 1991 yılından bu yana uluslararası futbol organizasyonlarını çok sayıda suçla 'kirlettikleri' suçlaması yöneltildiği belirtildi.

iddianamede sanıklara yönelik 47 suçlama bulunduğu kaydedilen açıklamada, "futbol yöneticileri, iki jenerasyondur bulundukları makamı kendi çıkarları için kullandı. bu yöneticiler, ahlaki prensibi olmayan spor pazarlama şirketi yöneticileri ile birlikte rekabeti ortadan kaldırarak belirli şirketlerle karlı anlaşmalar imzalama karşılığında sistemli olarak rüşvet ve komisyon elde ettiler" ifadelerine yer verildi.

abd adalet bakanı loretta lynch de konuya ilişkin açıklamasında, sanıkların söz konusu şirketlerle yaptıkları anlaşmaların fifa ve bağlı kuruluşları reklam geliri açısından zarara uğrattığını ve dünya genelinde çocuklar, gençler ve gelişmekte olan ülke sporunun zarar görmesine neden olduklarını söyledi.

lynch, "adalet bakanlığı, bu tür yolsuzluklara son verme ve sorumluları adalet önüne getirme niyetini bugünkü operasyonla göstermiştir. diğer ülkelerle de bu konuda birlikte çalışmayı bekliyoruz" dedi.

iddianamede 2011 fifa seçimlerine ilişkin yolsuzluk ve rüşvet suçlaması getirildiğini de kaydeden lynch, fifa yöneticileri ve diğerlerinin 2010 dünya kupası'nın ev sahibini belirleme sürecini etkileme için de rüşvet aldıklarının öne sürüldüğünü vurguladı.

lynch, bir sonraki adımın sanıkların isviçre'den abd'ye iadesi olduğunu söyledi.

9 fifa yöneticisi, 5 şirket yetkilisi

iddianamede suçlanan sanıklar şöyle:

"fifa başkan yardımcıları jeffrey webb ve eugenio figueredo, fifa yöneticileri eduardo li, jack warner, julio rocha, costas takkas, rafael esquivel, jose maria marin ve nicolas leoz. spor pazarlama şirketi yetkilileri alejandro burzaco, aaron davidson, jose margulies, hugo jinkis ve mariano jinkis."

zanlılardan webb, figueredo, li, rocha, takkas, esquivel ve marin isviçre'de polis tarafından bu sabah düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

abd'nin miami kentinde de polisler kuzey amerika, orta amerika ve karayipler futbol konfederasyonu (concacaf) merkezinde arama yaptı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;