Amerika

ABD'de Bin Ladin tartışması

Pentagon, kitabında El Kaide liderinin öldürüldüğü operasyonu anlattığı iddia edilen askeri, mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Takma isimle yazdı

Pentagon'dan mektup

'Yaralı yatıyordu'

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide liderinin öldürülmesini 'döneminin en büyük başarısı' olarak gösteriyor. [Reuters]

el kaide lideri usame bin ladin'in öldürüldüğü operasyonu anlatan kitap, daha piyasaya çıkmadan abd’de tartışma yarattı. 

2011 yılının mayıs ayında bin ladin’in saklandığı eve yapılan operasyona katılan askerin mark owen takma adıyla yazdığı kitapta, askerler odaya girdiğinde, el kaide liderinin silahsız ve ağır yaralı olarak yerde yattığının yazdığı iddia ediliyor.

abd basınında yer alan haberlerde operasyonu anlatan asker kitabında, komandoların yerde yatan bin ladin’e hareketsiz kalıncaya kadar ateş ettiğini belirtiyor.
 
‘no easy day’ isimli kitapla ilgi abd savunma bakanlığı (pentagon) dava açmaya hazırlanıyor. 
 
bakanlık baş hukuk müşaviri jeh johnson, kitabı yazan emekli askere gönderdiği mektupta ordu sırlarını ifşa etmeme anlaşmalarını ihlal ettiğini ve pentagon’un kendisi hakkında yasal işlem başlatmayı değerlendirdiği bildirdi.
 
'pentagon'a danışmalıydı'
 
pentagon'un, kitabın kopyasını inceledikten sonra, yazarın söz konusu anlaşmaları 'esasen çiğnediği ve ihlal ettiği' sonucuna vardığını kaydeden johnson, mektubunda askere hitaben, “size bu mektubu, imzaladığınız anlaşmaları esasen çiğnediğiniz ve ihlal ettiğinizi dikkatinize sunmak ve bakanlığın siz ve sizinle birlikte hareket eden herkes hakkında, bu durumun ışığında imkanımız dahilindeki tüm yasal yolları kullanmayı düşündüğüne dair bilgilendirmek için yazıyorum” ifadelerini kullandı.
 
johnson, kitabın kopyalarının zaten piyasaya düştüğüne işaret ederek, "kitabınızın kamuoyuna daha fazla dağıtımı, anlaşmalarınızın çiğnenmesi ve ihlalini daha da ciddi boyuta getirecektir" dedi.
 
pentagon kuralları gereği, emekli personel, eski çalışan ya da aktif görevde olmayan yedek askerlerin kamuoyuyla paylaşacakları bilgiler ulusal güvenlik gerekçesiyle kontrole tabi tutuluyor. yazarın sözkonusu kitabı piyasaya sürülmeden önce gözden geçirilmesi için yetkililerin bilgisine sunmadığı belirtilmişti. 
 
haftaya piyasada
 
abd'de dutton yayınevi tarafından gelecek hafta piyasaya sürülmesi beklenen ve daha yayımlanmadan ülkede derin tartışmalara neden olan kitabın yazarının gerçek kimliğinin, 'navy seal' isimli birlikten geçen yıl emekli olan matt bissonnette olduğu amerikan medyasında iddia edilen bilgiler arasında.
 
bin ladin, 11 eylül 2001 yılında abd’nin new york kentindeki dünya ticaret merkezi ile pentagon’a düzenlenen, 3 binden fazla kişinin öldüğü saldırılardan sorumlu tutuluyordu.  
 
cia tarafından verilen istihbarat doğrultusunda amerikan komandoları 2 mayıs 2011’de başkent islamabad yakınlarındaki bir eve operasyon düzenlemiş ve yıllardır aranan, başına milyonlarca dolar ödül konan bin ladin’i öldürmüştü.
 
bin ladin’in cesedinin otopsi yapıldıktan sonra okyanusta açıklanmayan bir yere atıldığı bildirilmişti.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;