ABD

ABD'de Merkel ile ilgili soruşturma durduruldu

Almanya Başbakanı Merkel'in cep telefonunun ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlenildiği şüphesiyle Federal Başsavcılıkça başlatılan soruşturma durduruldu.

Konular: Almanya, ABD, Avrupa
Merkel'in 10 yıldan uzun süre dinlenildiği iddiaları Obama ve Merkel arasında gerginliğe neden olmuştu. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

federal başsavcılık'tan yapılan açıklamada, abd güvenlik servislerinin almanya başbakanı angela merkel’in cep telefonunun dinlenildiği iddiasının "ceza muhakeme hukuku araçlarıyla mahkemede hukuki açıdan ispatlanamayacağı" belirtildi.

açıklamada, ekim 2013'te şansölyenin muhtemelen dinlenildiğini gösteren ve medyada yer alan dokümanın aslının elde edilemediği ifade edildi.

açıklamada, abd ulusal güvenlik ajansı'nın (nsa) eski çalışanı edward snowden’ın medya aracılığıyla sızdırdığı belgelerde, almanya başbakanı'nın dinlenildiğine yönelik mahkemede kullanılacak bir kanıt bulunamadığı belirtildi. istihbarat servislerinden ve polisten alınan görüşlerin cep telefonunun dinlenilmesi konusunda birçok olasılığın bulunduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

bu olanakların hiçbirisinin merkel’in kullandığı cep telefonunun ne dinlenildiğini ne dinlenilmediğini kanıtladığına işaret edilen açıklamada, iddia edilen suçla ilgili olayın zamanı, yeri, koşulları ve kimler arasında gerçekleştiğinin de teknik olarak tespit edilemediğine dikkat çekildi.

açıklamada, abd ve ingiliz istihbaratının kitlesel olarak alman halkını dinlediği yönündeki iddianın ise takip edildiği kaydedildi.

nsa'nın eski sistem analisti edward snowden'ın iki önce yıl basına sızdırdığı belgelerle nsa'nın dünya genelindeki dinleme faaliyetleri ortaya çıkmıştı. snowden'ın ifşa ettiği belgelerde nsa'nın alman vatandaşlarını ve aralarında başbakan angela merkel’in de olduğu siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti. bu iddialar üzerine federal başsavcılık soruşturma başlatmıştı.

alman hükümeti de müttefiki olan abd’ye "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı önermiş ancak abd bu konuda olumlu cevap vermemişti. abd'nin söz konusu casusluk faaliyetleri iddiasından dolayı iki ülke arasında diplomatik gerginlik yaşanmıştı. almanya federal meclisi de abd ve ingiltere istihbaratlarının almanya’da yürüttüğü casusluk faaliyetlerini araştırmak üzere bir araştırma komisyonu kurmuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;