ABD

ABD’de polise orantısız güç eleştirisi

ABD’de siyah genci vuran polisin aklanmasının ardından yayılan gösteriler devam ediyor. Ferguson’daki gösterilerde polisin baygın bir kadını taşıyan göstericilere biber gazı ve plastik mermi kullanması tepki topladı.

Konular: ABD, Amerika

missouri eyaletinin ferguson kasabasında 9 ağustos günü silahsız siyah genç michael brown’ı öldüren polisin yargılanmaya gerek görülmemesine tepkiler sürüyor. jüri kararının ardından büyüyen gösterilerin ikinci gününde 2200 asker ferguson sokaklarında. ancak bölgedeki protestocular önemli yolları trafiğe kapayarak gösterilerine devam ediyor.

polis göstericilerin bir kısmını gözaltına alırken, diğerlerini de dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullanıyor. polis müdahalesi, orantısız şiddet eleştirileriyle karşı karşıya.

ferguson’daki al jazeera muhabiri daniel lak, göstericilerden birinin polise doğru su şişesi atması üzerine ulusal muhafızların göstericilerin bir kısmını tutukladığını söyledi.

baygın kadını getirenlere biber gazı

kalp krizi geçirdiği söylenen kadını polisin bulunduğu yere getiren gruba biber gazı sıkılması da abd kamuoyunun tepkisini çekti. fusion.net isimli internet sitesinin yayımladığı görüntülerde baygın kadının biber gazına maruz kaldığı görülüyor. baygın kadının çocuğu “o benim annem” dese de polis gazla onu da uzaklaştırıyor.

ferguson’un bulunduğu st. louis kentinin yanı sıra new york’tan seattle’a pek çok kentte gösteriler düzenleniyor. philadelphia’daki göstericilerden ethan jury, “mike brown bir semboldür. ülke kaynama noktasında. daha kaç kişi ölmeli? daha kaç siyah ölmeli?” dedi.

st. louis polisi ise gösterilerin bir önceki güne göre daha sakin geçtiğini ve 44 kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

“işimi yaptım”

brown’ı öldüren polis memuru darren wilson ise abc news’a konuştu. vicdanının rahat olduğunu söyleyen wilson, “yapabileceğim başka bir şey yoktu. işimi doğru yaptığımı biliyorum” dedi.

abd başkanı barack obama ise jürinin kararının insanları öfkelendirmesini anladığını söylese de “ferguson’da olanları bahane ederek şiddete başvuranlara” hiçbir sempati duymadığını da belirtti.

michael brown’ın ailesinin avukatları ise savcılığın konuyu jüriye taşımasından şikâyetçi. avukatlar, brown’ın öldürülmesini özel bir savcı yerine jüriye incelettiren eyalet savcılığı'nın kararına itiraz etti.

iki fbi görevlisi yaralandı

st. louis’de bir eve düzenlenen operasyona polise yardım etmek için katılan iki fbi görevlisi silahla vuruldu. yerel tv kanalı ksdk’ya göre ikisinin de hayati tehlikesi bulunmuyor. fbi sözcüsü rebecca wu, olayın gösterilerle doğrudan ilgisi olmadığını söyledi. 

brown nasıl vuruldu?

 
 

18 yaşındaki michael brown ve arkadaşı dorian johnson 9 ağustos günü sokakta yürüyorlardı. arkalarından gelen polis memuru darren wilson iki gençten trafiği engelledikleri gerekçesiyle kaldırıma geçmelerini istedi. görgü tanıkları ikilinin polis aracına yaklaşıp wilson’la tartıştıklarını, ardından da polisin silahını ateşlediğini söylüyor.

silah sesinin ardından brown ve dorian johnson farklı yönlere kaçtı. polis memuru takip ettiği brown’a silahla altı kez ateş etti. bu noktadan sonra tanık ifadeleri değişiyor. polisin ellerini havaya kaldırmasını istediği, brown’ın bu isteğe uyduğunu söyleyen tanıkların ifadeleri var. buna karşın wilson’ın polisin üzerine yürüdüğü de iddia edildi.

ferguson polisi olaydan sonra siyah gencin hırsızlık yaptığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınladı. ancak polis memurunun, brown’ın hırsızlık yaptığından haberi olmadığı ortaya çıktı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;