İsrail - Filistin sorunu

ABD'den İsrail'e ateşkes tepkisi

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da Kerry'nin ateşkes planına İsrail'den yapılan eleştirilere tepki gösterdi. Rice, İsrail basınında çıkan haberleri 'can sıkıcı' olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ateşkesin sağlanması için İsrail'in yanı sıra Filistin ve Mısır'a da gitmişti. [Fotoğraf: Reuters]

abd yönetiminin, kerry'nin son günlerde bölgede yürüttüğü ateşkes girişimine yönelik israil'den yapılan eleştirilere gösterdiği tepkilerin bir yenisi de beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı rice'dan geldi.

rice, washington'daki ulusal basın kulübü'nde düzenlenen ulusal yahudi liderler kongresi'nde yaptığı konuşmada, kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik israil'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere değindi.

susan rice, "size şunu söylemeliyim: israil basınında, kerry'nin geçen hafta bir ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. bu yanıltıcı haberlerin abd'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.

hem kamuoyu önünde hem de özelde israil'in roket ve tünel saldırılarına karşı kendisini koruma hakkına kuvvetli destek verdiklerini, birlikte hassas müzakereler yürüttüklerini ve bunu yapmaya devam edeceklerini belirten rice, "ve herhangi bir kişi gerçekleri saptırdığında da doğruları ortaya koymayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

'hayal kırıklığı duyuyoruz'

abd yönetimi yetkilileri de gün içerisinde yaptıkları açıklamalarda, kerry'ye yönelik israil'den gelen eleştirilere sert tepki göstermiş ve israil'deki bazı kesimleri kerry'yi 'yanlış bilgilendirme' kampanyası yürütmekle eleştirmişti.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler" ifadesini kullanmıştı. psaki, israil kabinesinin de onay verdiğine dikkati çektiği mısır'ın teklifini temel alan ve üzerinde "gizli" ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından abd olarak "şaşkınlık ve hayal kırıklığı duyduklarını" kaydetmişti. 

beyaz saray ulusal güvenlik danışman yardımcısı tony blinken da, eleştirilerin, "insanların ya yanlış bilgi içeren şeyleri sızdırmaları ya da onların yanlış bilgilendirme girişiminden" kaynaklandığını belirtmişti.

abd dışişleri bakanı kerry de bir düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, "şu konuda şüpheniz olmasın; israil halkı sığınaklara akın ederken, israil ve filistinli gençler kaçırılıp öldürülürken, yüzlerce masum sivil hayatlarını kaybederken, angajmanımızdan dolayı özür dilemeyeceğim ve dilemeyeceğiz" demişti.

kerry'nin ateşkes önerisi

abd dışişleri bakanı john kerry, gazze'ye insani yardım girişinin sağlanması için yedi günlük ateşkes sağlanmasını önermişti.

ancak iki taraf da kerry'nin önerisini kabul etmedi.

israil, füze saldırılarının durdurulmasını, gazze'deki tünellerin kapatılmasını ve filistin'deki silahlı grupların silahsızlandırılmasını istiyor. hamas ise silahlarını teslim edemeyeceğini ve gazze'ye yapılan ambargonun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;