Pakistan'ın sessiz savaşı

ABD'den Pakistan'da füze saldırısı

Afganistan sınırındaki Kuzey Veziristan bölgesinde insansız hava aracıyla yapılan saldırıda üç silahlı örgüt üyesinin hedef alındığı açıklandı.

Konular: Dünya

Haberin Öne Çıkanları

Dağlık arazi

Örgüt bölgesi

'Okulda saklanıyorlardı'

Pakistan Dışişleri Bakanı Har (sağda), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ABD'den füze saldırılarını durdurmasın istemişti. [Reuters]

pakistan'ın kuzeybatısında abd'nin insansız hava aracıyla düzenlediği füze saldırısında en az üç silahlı örgüt üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

adlarının açıklanmalarını istemeyen pakistanlı istihbarat yetkilileri, abd'nin, kuzey veziristan'ın miran şah kentinde terk edilmiş bir kız okulunun iki füzeyle vurulduğunu, saldırıda ölenlerin kimliğinin henüz belirlenemediğini söylediler.
 
abd ordusu, geçen yılın kasım ayında, afganistan sınırında nato’nun düzenlediği hava operasyonunda yanlış hedefin vurulması sonucu 24 pakistan askerinin ölümünün ardından, ülkedeki füze saldırılarını bir süreliğine durdurmuş, ancak ocak ayında yeniden başlamıştı. 
 
halkta tepki var
 
abd’nin bu saldırıları pakistan’ın egemenliğinin ihlali olduğu gerekçesiyle ülke çapında büyük tepkilere neden oluyor.
 
pakistan dışişleri bakanı dışişleri bakanı hina rabbabi har, abd’nin ülkelerinde düzenlediği insansız hava aracı saldırıları durdurması gerektiği, ancak washington’ın çağrılarına kulak asmadığını söylemişti.
afganistan’daki üslerden hareket ederek, pakistan topraklarında el kadie üyesi avına çıkan insansız hava araçlarının saldırılarının ülkedeki amerikan karşıtlığını beslediğini belirtiliyor.
 
diğer yandan son saldırının yapıldığı afganistan sınırında yer alan kuzey veziristan bölgesi taliban, el kaide ve hakkani gibi silahlı islamcı örgüt üyelerinin arazi koşullarından yararlanarak konuşlandığı başlıca bölgeler arasında bulunuyor.
 
hakkani örgütünü artık kuzey veziristan’da sığınaklarının olmadığını açıklasa da istihbarat raporlarının bu yönde olmadığı bildiriliyor.
 
abd ordusu istihbarat birimi cia’dan gelen bilgi doğrultusunda pakistanlı yetkililerin onayını almaksızın şüpheli hedefleri vurma yetkisinde.
 
washington yönetimi benzer süreci yemen’de de uygulayabilmek için, kimlik tespitine gerek olmadan orduya şüpheli hedeflere insansız hava araçlarıyla saldırı düzenleme izni vermişti.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;