Suriye'de iç savaş

ABD'den Rusya'ya Esed tepkisi

Beyaz Saray, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Moskova'da ağırlayan Rusya'ya tepki gösterdi. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, "Kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan Esed'i kırmızı halıyla ağırlamak Rusya'nın ileri sürdüğü Suriye'de siyasi geçiş amacıyla çelişiyor" açıklamasını yaptı.

beyaz saray, suriye devlet başkanı beşar esed'i moskova'da ağırlayan rusya'ya tepki gösterdi. beyaz saray sözcüsü eric schultz, "kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan esed'i kırmızı halıyla ağırlamak rusya'nın ileri sürdüğü suriye'de siyasi geçiş amacıyla çelişiyor" açıklamasını yaptı.

suriye devlet başkanı beşar esed'in ayaklanmanın başladığı 2011'den sonra ilk yurtdışı ziyaretinden rusya'ya davet edilmesi abd'nin tepkisini çekti. beyaz saray sözcüsü eric schultz, "kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan esed'i kırmızı halıyla ağırlamak rusya'nın ileri sürdüğü suriye'de siyasi geçiş amacıyla çelişiyor" açıklamasını yaptı. schultz, rusya'nın ortadoğu politikalarının 'zarar verici' olduğunu söyledi.

suriye devlet başkanı beşar esed'in moskova'da putin ile bir araya geldiğini duyurdu. moskova ziyareti, 2011'de suriye'de ayaklanmanın başlamasından beri esed'in bilinen ilk yurtdışı ziyareti oldu. kremlin sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, esed, salı akşamı gittiği moskova'da putin'i suriye'deki son durumla ilgili bilgilendirdi ve rejim güçlerinin harekât planları hakkında bilgi verdi.

kremlin'in yayımladığı görüşme notlarına göre, putin rusya'nın suriye'de siyasi çözüme hazır olduğunu ve barışçıl bir çözüm için diğer ülkelerle bu konuda 'yakından çalışabileceklerini' vurguladı. rus lider, suriye'de eski sovyet cumhuriyetleri'nden 4 bin yabancı savaşçının bulunduğunu söylerken, "siyasi çözüm sürecinde sadece askeri harekâtlara değil, terörizmle savaşa da katkıda bulunmaya hazırız" diye konuştu. suriye'deki askeri gelişmelerin uzun soluklu bir siyasi çözümün temelini oluşturduğunu belirten rusya lideri, sürecin tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsaması gerektiğini söyledi.
beşar esed de rusya'ya teşekkür ederken, "suriye ve suriye'nin bağımsızlığını savunduğunuz için teşekkürler. rusya'nın attığı siyasi adımlar suriye'deki krizin daha da büyüyüp trajik bir senaryoya dönüşmesini engelledi" dedi. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;