Gazze

ABD'den yeni ateşkes taslağı

ABD, Avrupa'dan birkaç ülkenin yanı sıra Ürdün ile birlikte çalışarak Gazze'de yeni bir ateşkes tasarısı sunmaya hazırlanıyor. BM diplomatlarına göre taslağın BM Güvenlik Konseyi'ne getirilebilmesi için yeni bir ivme yakalandı.

Mısır'ın sunduğu ateşkes için görüşmelerin başarısız olması sonucunda İsrail Gazze'ye saldırılarına yeniden başlamıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

gazze'de hamas ile israil arasındaki savaşın sona erdirilmesi için mısır'ın arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelerin başarısız olmasının ardından abd yeni bir ateşkes taslağı hazırlıyor.

reuters haber ajansına konuşan abd'li yetkililer ve bm üyesi ülkelerin diplomatlarına göre, abd, avrupalı güçlerin yanı sıra ürdün ile birlikte yeni bir taslak üzerinde çalışıyor. 

ajansa konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir bm diplomatı, washington yönetiminin daha önce ürdün'ün yanı sıra ingiltere, fransa ve almanya'nın hazırladığı iki ayrı ateşkes taslağını bir araya getirerek yeni bir ateşkes planı sunmaya hazırlandığını söyledi.

amerikan diplomat, "sadece tek bir ateşkes taslağıyla geleceğiz. önemli olan şu ki amerikalılar ateşkes üzerinde çalışıyor ve geçmiştekilerden daha iyi olacak olan bu ateşkes tasarısını güvenlik konseyi'ne getirebilmek için yeni bir ivme yakaladık" dedi.

'taslak henüz hazır değil'

aynı ajansa konuşan israilli bir yetkiliye göre ise henüz ortada bm güvenlik konseyi'ne sunulmaya hazır bir taslak yok. diplomatlara göre ise israil taslağı hafta sonu teslim aldı ve konu hakkında mısır'ın da görüşü alındı. 

fransa, ingiltere ve almanya tarafından sunulan ateşkes önerisinde gazze'de gözlemci bir misyonun oluşturulması ve ateşkes ihlallerini tespit etmesi ve gazze'ye giren ve gazze'den çıkan insanların ve malların denetimini yapması öngörülüyordu.

ürdün'ün geçen ay sunduğu ateşkes taslağı ise gözlem mekanizmasını içermiyordu. diplomatlara göre 2009'daki saldırılar sonrası varılan ateşkes anlaşmasının en önemli eksilerinden biri buydu.

7 temmuz'da başlayan israil saldırılarının ardından mısır'ın arabuluculuğunda yapılan kapsamlı ateşkes görüşmeleri başarısızlığa uğramış ve israil saldırılarına yeniden başlamıştı.

sağlık bakanlığı'nın verilerine göre, israil'in 7 temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda, 578'i çocuk, 261'i kadın, 102'si yaşlı olmak üzere 2 bin 135 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 918 kişi yaralandı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;