Ekonomi

‘AB’deki toparlanma Türkiye’ye yarayacak’

Başbakan Yardımcısı Babacan Euro Bölgesi’ndeki pozitif büyümenin, Türkiye’nin ihracatını olumlu etkileyeceğini açıkladı.

Konular: Piyasalar

Haberin Öne Çıkanları

AB ekonomisi toparlanıyor

Gelişmiş ülkeler aşırı borçlu

Sermaye girişinin yüzde 80'i AB'den

Babacan, Türkiye'ye giren doğrudan sermayenin yüzde 80'inin Avrupa Birliği ülkelerinden geldiğini vurguladı. [AA]

başbakan yardımcısı ali babacan, kocaeli sanayi odası meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 2008-2009'da başlayan ve dünyayı saran ekonomik krizin geçtiğimiz yılın ardından yavaş yavaş toparlama dönemine girdiğini söyledi.

babacan, özellikle euro bölgesi’nin hep negatif büyüme gösterdiğini, bu yıl ilk defa pozitif büyüme gerçekleştirecek bölgenin türkiye’nin ihracatına olumlu etkisi olacağını açıkladı.

babacan, küresel ekonomide bir iyileştirme yaşandığını dile getirerek, "bölgeler bazında baktığımızda bizlere cesaret veren toparlama olmadığını dikkate almamız gerekiyor. gelişmiş ülkelerin kamu borcu şu anda tarihi yüksek seviyelere ulaşmış durumda. 2. dünya savaşı'ndan sonra gelişmiş ekonomilerin borcunun milli gelire oranı neyse aşağı yukarı şu anda o seviyelere ulaşmış durumda. abd, avrupa'yı, japonya'yı ve diğer gelişmiş ülkeleri topladığınızda yüksek kamu borcu söz konusu" diye konuştu.

avrupa olumlu etkileyecek

sektörlere bakıldığında pek çok ülkenin sıkıntıları aşamadığını vurgulayan babacan, birçok bankanın bünyesinde zayıflıklar olduğunu söyledi.

babacan, abd, avrupa ve japonya'da merkez bankalarının karşılıksız adım atarak dünyada borçlanma sıkıntısı çeken hazinelere destek vermesinin şimdilik bazı finans kurumlarının iflasını önlemiş durumda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"özellikle büyük finans kuruluşlarını kast ediyorum. avrupa hala bizim 1 numaralı ihraç pazarımız. doğrudan sermaye girişine baktığınızda türkiye'ye giren doğrudan sermayenin yaklaşık yüzde 80'i avrupa birliği ülkelerinden geliyor. finansal açısından yüzde olarak baktığımızda yüzde olarak daha fazla. avrupa'da nihayet bu yıl geçmiş yıllara oranla daha iyi bir tablo beklenmekte. bunun ihracata olumlu etkisi olacak. ihracatımızdaki toparlanma ağırlıklı olarak avrupa piyasasındaki iyileşmenin getirdiği bir sonuç. önümüzdeki dönemde avrupa'da yeni bir yol kazası olmazsa, avrupa pazarının iyileşmesi, bizim ekonomimiz üzerinde de mutlaka er yada geç olumlu etkiler gösterecek."

büyümenin kalitesi önemli

amerikan merkez bankası'nın yeni uygulamaya başladığı para politikasının gelişmekte olan ülkeler gibi türkiye'yi de etkilediğini vurgulayan babacan, 2007-2008'den bu yana yüksek miktarlarda ve karşılıksız piyasaya sürülen paranın artık eskisi kadar bol miktarda olmayacağının altını çizdi.

başbakan yardımcısı, türkiye'nin olumsuzluklara rağmen büyüdüğüne dikkati çekerek, 2013'te işsizlikte bir miktar artış olduğunu ancak iş gücüne katılımda da ciddi bir artış yaşandığını bildirdi.

babacan, büyümenin sadece rakamsal boyutunun değil, kalitesinin de önemli olduğunu anlatarak, "büyümenin kalitesi' dediğimizde sürdürülebilir büyümeyi anlıyoruz. herhangi bir dönemde 1-2 yıl büyüme olabilir ancak bu dönemde öyle riskler biriktirirsiniz ki bu hızlı büyümeden sonra daha kötü bir kriz vurur ve sizi başlangıç noktasından geriye atabilir. eğer borç biriktirerek büyüyorsak başımızdaki yunanistan'ın, ispanya'nın, irlanda'nın ve portekiz'in başına gelen gibi gün geliyor ve çok kötü vuruyor."

enflasyonun sebebi kur

"türkiye'de enflasyon arttı ama bunun en önemli sebeplerinden birisi kur, birisi enerji maliyetleri, birisi de işlenmemiş gıda fiyatları" ifadesini kullanan babacan, çiftçilerin geliri 'reel olarak azalmasın' diye tarım ürünlerinin çoğunda destek mekanizmalarını ya da ihracat-ithalat politikalarında fiyatı yüksek tutma, en azından enflasyon kadar arttırma gibi çabaları olduğunu söyledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;