Orta Afrika Cumhuriyeti

AB'den Orta Afrika'ya asker

Avrupa Birliği, Hristiyanlarla Müslümanların çatıştığı Orta Afrika Cumhuriyeti’ne asker gönderme kararı aldı. Ülkede geçici devlet başkanlı seçimi yapıldı. Eski Banqui Belediye Başkanı Samba-Panza, yeni devlet başkanı seçildi.

Orta Afrika'da Hristiyan - Müslüman çatışmasına AB de müdahale edecek. [AFP]

belçika’nın brüksel kentinde toplanan avrupa birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, çatışmaların sürdüğü orta afrika cumhuriyeti’ne 500 ile 1000 arasında asker gönderme kararı aldı. birlik, altı yıldır ilk kez bir askeri operasyon kararı almış oldu. reuters’a konuşan diplomatik kaynaklar, ab üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının  askeri operasyon planına son halini vermeye çalıştığını söyledi.

ab’den hangi ülkelerin operasyona asker vereceği henüz netleşmedi. diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre, estonya, litvanya, slovenya, finlandiya, belçika, polonya ve isveç orta afrika misyonuna katılmayı düşünüyor. bm güvenlik konseyi’nin onayıyla ülkeye afrika birliği askerleri barış misyonuyla konuşlandırıldı. ancak 4 bin kişilik afrikalı barışgücü misyonu da çatışmaların şiddetlenmesini engelleyemeyince fransa eski sömürgesi için devreye girdi. paris, banqui’ye 1600 asker yolladı.

eski belediye başkanı yeni devlet başkanı oldu

avrupa birliği, binlerce sivilin evini terkettiği ülke için 500 milyon dolar bağış topladı. ab’nin yardımlardan sorumlu komiseri kristalina georgieva orta afrika cumhuriyeti’ndeki krizin uzun süredir “gözardı edildiğini” belirtirken, “bağış yapan ülkeler girişimlerini hızlandıracak” sözü verdi.

müslümanlarla hristiyanların arasında “intikam” saldırılarının yoğunlaştığı bir ortamda ülkede geçici devlet başkanlığı seçimleri  yapıldı. iki turlu seçimi başkent banqui’nin belediye başkanı catherine samba-panza kazandı. samba-panza, seçim sonrası ilk açıklamasında müslüman ve hristiyanları silah bırakmaya çağırıken, "halkın acılarına son verin" dedi. 

darbe ve karşı darbeler yüzünden bir türlü istikrar bulamayan ülkede en son müslüman seleka örgütü mart ayında darbe yapıp başa geçti. grubun lideri michel djotodia, devlet başkanı olunca gruba dağılma çağrısı yaptı ama bu hamle grup üzerindeki nüfuzunu kaybetmesine yol açtı. seleka, hristiyan köylerinde tecavüz, yağma ve katliamlara başladı.

anti-balaka olarak bilinen hıristiyan milislerin de misilleme yoluna gitmesi, ülkede soykırım korkusuna yol açtı. çoğunluğu hıristiyan olan ülkede müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor.

 

kaynak: ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;