Avrupa

AB’den 'Timoşenko tepkisi'

Üst düzey yetkililerin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile yapmaları öngörülen görüşme, eski başbakana verilen hapis cezası nedeniyle iptal edildi.

Haberin Öne Çıkanları

AB Yanukoviç ile görüşmeyecek

Sebep Timoşenko'nun cezası

Ukrayna işbirliği anlaşması bekliyordu

AB, Timoşenko'ya yönelik suçlamaların adi suç kapsamında değerlendirilmemesi çağrısı yapmıştı. [Reuters]

avrupa birliği (ab), ukrayna’nın avrupa ile işbirliği konusunda büyük önem taşıyan bir görüşmenin yapılmayacağını açıkladı. kararın nedeni, ukrayna cumhurbaşkanı’nın rakibi yulya timoşenko’nun aldığı hapis cezası.  

ukrayna’da geçen hafta timoşenko’ya, başbakanlığı sırasında görevi kötüye kullanmaktan yedi yıl hapis cezası verilmişti. ancak ab ve amerika birleşik devletleri (abd) kararın siyasi olduğunu düşünüyor.

'ukrayna kendini geliştirmeli'

ukrayna cumhurbaşkanı yanukoviç’in, ülkenin avrupa ile entegrasyonunu artırma isteğiyle perşembe günü avrupa komisyonu başkanı jose manuel barroso ve ab konseyi başkanı herman van rompuy ile bir araya gelmesi bekleniyordu.

ancak ab, davanın düşmesi için yapılan çağrılara aldırmaması nedeniyle görüşmeyi iptal etti.

ab dış politika yüksek temsilcisi catherine ashton, görüşmenin, ilişkilerin ilerletilmesi için koşulların daha yapıcı olduğu bir dönemde gerçekleşeceğini kaydetti. ashton, kararın, ukrayna’nın ‘hukukun egemenliği ve yargının bağımsızlığı konularında kendini geliştirme ihtiyacı içinde olduğunun altını çizmek için’ verildiğini belirtti.

yanukoviç, ab’nin timoşenko’ya yönelik suçlamaların 'adi suç kapsamında değerlendirilmesinin değişmesi çağrılarına' yanıt vermemişti.

işbirliği anlaşması bekleniyordu

davanın yedi yıl hapis cezasıyla sonuçlanmasının ardından batının tüm tepkisine rağmen, timonşenko hakkında bu kez 1990'ların sonunda kamu fonlarına ait 405 milyon doları zimmetine geçirme girişiminde bulunduğu şüphesiyle yeni bir soruşturma başlatılmıştı.

rusya ile ilişkileri bozmadan ab ile yakınlaşma çabasında olan yanukoviç, ab ile yaşanan 'timoşenko krizi' öncesinde bu yıl sonunda birlik ile önemli bir işbirliği anlaşması imzalamayı umuyordu. anlaşmanın, ukrayna’nın uzun süredir beklediği serbest ticaret bölgesi oluşturulması maddesini de içermesi bekleniyordu.

“ukrayna’nın ya da avrupa’nın kararı sevip sevmemesi önemli değil. bu kanunun üstünlüğü meselesi. ortada bir mahkeme kararı var ve buna saygı duyulmalı” açıklamasını yapan yanukoviç, perşembe günü yapılması beklenen görüşme için “kimseye yalvarmayacağım. görüşmek gerekiyorsa ben buna hazırım, yok gerekmiyorsa da yoluma devam ederim” ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;