Nijerya

ABD'li uzmanlar Nijerya'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Nijerya'da kız öğrencilerin kurtarılması çalışmalarına katılacak ABD'li uzman ekibin ülkeye ulaştığını duyurdu.

Konular: Afrika, ABD, Dünya
Nigerya'da kaçırılan 300'e yakın kız öğrencinin bulunması için başlatılan kampanya büyüyor. [AFP]

kerry, nijerya’da geçen ay ortasında boko haram militanları tarafından kız öğrencilerin kaçırılması olayının dünya tarafından sadece kınanmaması gerektiğini belirterek, nijerya hükümetine yardımcı olmak için herşeyin yapılması gerektiğini söyledi.

nijerya’da son günlerde yaşanan olayların tekrar boko haram örgütüne odaklanılmasına neden olduğunu belirten kerry, kız öğrencilerin kurtarılması çabalarına yardımcı olmak için bu ülkeye giden abd'li teknik uzmanlardan oluşan ekibin nijerya’ya ulaştığını kaydetti.

kerry, “ekibimiz, bu kızların ailelerine ve toplumlarına geri döndürülmesini sağlamak için nijerya devlet başkanı goodluck jonathan’ın hükümetiyle uyum içinde çalışacak. aynı zamanda boko haram’a gözdağı vermek için mümkün olan herşeyi yapacak. tüm dünya yalnızca bu rezaleti kınamakla kalmamalı, nijerya hükümetine gelecek günlerde yardımcı olmak için herşeyi yapıyor olmalı” diye konuştu. 

abd başkanı barack obama, çarşamba günü yaptığı açıklamada, nijerya'ya giden ekibin hem ordudan hem de emniyet güçlerinden oluşacağını söylemişti.

radikal islamcı militan boko haram örgütü tarafından kaçırılan kızların, kamerun sınırındaki 60 bin kilometrekarelik sambisa ormanında tutulduğu tahmin ediliyor.

nijerya cumhurbaşkanı goodluck jonathan yaptığı açıklamalarda, abd'nin yanı sıra çin, ingiltere ve fransa'dan gelen yardımları memnuniyetle karşıladıklarını söylemişti.

nijerya'nın başkenti abuja'da düzenlenen dünya ekonomik forumu toplantısında konuşan jonathan, kız öğrencilerin kaçırılmasını "bir dönüm noktası" olarak nitelemiş ve "boko haram'ın bu son eyleminin aynı zaman da örgütün sonu da olacağına inanıyorum" demişti.

boko haram örgütü

Boko Haram Örgütü lideri Ebubekir Şekau, kızları kendilerinin kaçırdığını ve pazarda satılacağını bir video ile duyurmuştu.
[[AFP]]

2002'de kurulan boko haram örgütü, anlamı "yabancı dilde eğitim günahtır" demek olan silahlı bir grup. afrika'nın en büyük petrol üreticisi nijerya’nın bir islam devleti olması için mücadele ediyor.

özellikle nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. abd 2013 yılında boko haramı ‘terör öregütü’ olarak ilan etti.

sosyal medya teröre karşı

michelle obama'da kızların bulunması için düzenlenen kampanyaya katılmıştı.

boko haram liderinin "kızlarınızı biz kaçırdık ve onları köle olarak satacağız" dediği videonun yayınlanmasının ardından sosyal medyada kaçırılan kızların bulunması için kapsamlı bir kampanya başlatılmıştı.

twitter üzerinden kızlarımızı geri getirin (#bringbackourgirls) etiketiyle başlatılan kampanyaya

abd başkanı barack obama'nın eşi michelle obama dahil birçok ünlü isim destek veriyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;