Afrika
Afrika'da ölümcül virüs alarmı
Afrika’nın batısında yer alan Gine’de ortaya çıkan ebola virüsü salgını nedeniyle 59 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, son derece tehlikeli olan virüsün komşu ülke Sierra Leone’ye yayılmasından korkuyor.
ülkedeki hasta kişilerden alınan örneklerin, fransa’nın lyon kentindeki laboratuvarlarda incelenmesinin ardından virüsün ebola olduğu kesinlik kazandı.
"kanamalı humma" olarak da bilinen virüse 9 şubat'tan bu yana başkent conarky ve üç güney kasabasında rastlandı. virüs bulaşan her 100 vak'adan 90’ı ölümle sonuçlanıyor.
sağlık bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ölen 59 kişi dışında 21 kişinin daha ebola şüphesiyle müşahade altında tutulduğu söylendi. al jazeera’ye konuşan bakanlık yetkilisi dr. sakoba keita, yüksek ateş ve kusma gibi sebeplerle gelen her hastanın ebola taşımadığını, dizanteri gibi farklı hastalıkların da olduğunu ifade etti.
gine hükümeti hastalığa yakalanan hastaların tedavisinin ücretsiz olarak yapılmasına karar verdi.
dünya sağlık örgütü, gine’ye sınır komşusu olan sierra leone’nin bazı bölgelerinde ateş, kurma, ishal, kanama gibi şikayetlerle hastaneye başvuranların olduğunu söyledi.
kontrol altına alınmaya çalışılıyor
hastalığın daha da fazla yayılma riski, sınır tanımayan doktorlar örgütü'nü de alarma geçirdi. bölgeye çok miktarda tıbbi ve lojistik destek yardım gönderildi. 33 tonluk ilaç ve tıbbi ekipman 22 mart cumartesi günü bölgeye ulaştı.
hastalar için ayrıca karantina merkezleri kurulacak. kendileriyle yakın zamanda teması olanların listesi çıkarılarak içlerinde ebola şüphesi taşıyanlar tedavi altına alınacak.
çok kolay bulaşıyor
ilk olarak 1976 yılında kongo'da görülen ve adını afrika'daki bir nehirden alan ebola virüsü; ishal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateş gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
en çok görüldüğü ülkeler arasında kongo, uganda, gabon ve güney sudan yer alıyor.
kesin tedavisi ve aşısı olmayan virüs, hasta kişinin vücut salgıları ya da kanıyla doğrudan temas halinde bulaşıyor. hayvanların da taşıyıcı olabildiği hastalık, en çok şempanze, goril ve maymunlarda görülüyor.
kaynak: al jazeera, reuters
Yorumlar