Bilim-Teknoloji

Afrika'nın sembolü fil kaçak avcı kurbanı

Kenya'da yaşayan ve dünyanın en büyük fillerinden biri olan Satao, kaçak avcılar tarafından öldürüldü. Dişleri neredeyse yere değen Satao, sayıları giderek azalan uzun dişli fillerden bir tanesiydi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Satao'nun dişleri neredeyse yere değecek kadar uzundu. [Fotoğraf: Tsavo Trust]

kenya'da yaşayan ve afrika'nın en büyük fillerinden biri olarak ünlenen satao, önüne geçilemeyen kaçak avcıların kurbanı oldu. dünyada sayıları çok az olan uzun dişli fillerden bir tanesi olan satao, ülkesinin en sevilen hayvanlarından biriydi.

dişleri yere değecek kadar uzun olan satao, kenya'da bulunan tsavo doğu ulusal parkı'nda yaşıyordu. her ne kadar korunma altında olsa da, satao'nun bir süredir kaçak avcılar tarafından gps ve mobil cihazlarla takip edildiği düşünülüyor.

kenya vahşi doğa hizmeti yetkilileri ve tsavo derneği, son 18 aydır havadan yapılan gözlemler ve yerden takiple satao'yu gözetim altında tutuyordu. buna rağmen kaçak avcıların yerini tespit ettiği 50 yaşındaki fil, mart ayında zehirli oklarla vuruldu. anında müdahale edilen satao, bu saldırıdan kurtulmayı başardı.

ancak mayıs ayında, tsavo derneği üyesi june richard moller, dev bir fil ölüsü buldu. yapılan incelemer sonucu, ölen filin satao olduğu anlaşıldı.

büyük üzüntü yaşandı

dernek, yapılan açıklamada 'afrika'nın en çok sevilen ve ikonlarından biri haline gelen bir filin' öldüğünü duyurdu. açıklamada, 'çok uzaklarda birilerinin şömine rafına asacağı fildişi süslemeler için satao öldürüldü' denildi.

vahşi doğa yetkilileri, satao'nun ölüm tarihini 30 mayıs 2014 olarak belirlerken, 'artık her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu güzel canlıdan mahrum kalacağız' ifadesi kullanıldı.

satao'nun cesedinin 2 haziran'da bulunduğunu açıklayan yetkililer, 'uzak ülkelere fildişi satmanın hırsı nedeniyle yaşadığımız kayıptan büyük üzüntü duyuyoruz' açıklamasını yaptı.

kaynak: independent

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;