Yeni Anayasa

AK Parti'den Anayasa mektubu

Davutoğlu'nun Meclis Başkanı'na Anayasa Uzlaşma Komisyonu'yla ilgili gönderdiği mektupta “Komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda Komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim” ifadesi kullanıldı.

anayasa uzlasma
Cemil Çiçek'in TBMM Başkanlığı sırasında Uzlaşma Komisyonu 60 maddede uzlaşmıştı. [AA - Arşiv]

chp’nin ardından ak parti de meclis başkanı'na anayasa uzlaşma komisyonu'yla ilgili mektup gönderdi. mektupta “komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim” ifadesi kullanıldı.

başbakan davutoğlu’nun yazdığı mektupta şu ifadeler ön plana çıktı:

“henüz komisyon’un çalışma usulleri konuşulurken, chp’nin önkoşul ve dayatmalarla komisyon’un iradesini ipotek altına almaya çalışması, iyi niyet ve beklentilerle başlayan çalışmaları kesintiye uğratmış, milletimizin yeni anayasa umudunu gölgelemiştir. chp, bu tür bahanelerle komisyonu kilitleyerek milletimizin yeni anayasa talebinin gecikmesinin müsebbibi haline gelmiştir. 

chp’nin komisyon’u parlamenter sistemin tartışılmasıyla sınırlandırma ön şartı, açıkça yüce meclis ve komisyon’un iradesini sınırlandırmaya matuf olup komisyon’a katılan siyasi partilerin dayandığı büyük halk kitlelerinin iradesine açık bir saygısızlıktır.

chp, yeni anayasa ile ilgili tutumunu belirlerken, insan hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınması, güçler ayrılığının güvence altına alınması, denge-fren mekanizmalarının etkili işletilmesi, temsilde adalet-yönetimde istikrar hedefine ulaşılması, vesayete-paralel yapılara izin verilmemesi gibi ilkelere yaslanmak yerine başkanlık sistemine karşıtlığı temel önceliği haline getirmiş durumdadır.

ayrıca, chp’nin komisyon için önerdiği “türkiye’yi darbe hukukundan arındırma komisyonu” başlığı komisyon’un esas işlevini gölgeleme ve komisyonu darbe hukuku’nun temizlenmesi ile meşgul ederek anayasa yapımı hedefinden uzaklaştırmaktan başka bir anlama gelmemektedir. ayrı bir çalışma grubuyla bu meseleyi kısa zamanda çözüme kavuşturabileceğimizi ifade etmiştim.

ak parti 1982 anayasası’nın revize edilmesi veya tashih edilmesinden öte milletimizin taleplerini karşılayacak yeni ve özgürlükçü bir reform anayasasının yazılması gerektiği kanaatindedir. 

bu çerçevede, sivil, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa yapmak üzere toplanan komisyon’un herhangi bir ön şart ve dayatmayla sınırlanmadan, her siyasi partinin görüş ve kanaatlerini serbestçe dile getirebildiği, kamuoyunun rahatça fikirlerini aktarabildiği geniş bir özgürlük çerçevesinde çalışmalarını sürdürmesi gerektiğine inanıyoruz. çalışma usullerini sınırlamaya yeltenenlerin, tartışma özgürlüğünü kısıtlayanların, kırmızıçizgilerle masaya oturanların, özgürlükçü ve sivil bir anayasa yapması mümkün değildir.

ak parti, milletimizin yeni anayasa beklentisini hayata geçirme konusunda güçlü bir iradeye sahiptir. ancak milletimizin beklentilerine cevap verecek sivil, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa’nın yazılabilmesi için komisyon’un herhangi bir ön şart ve dayatmayla sınırlanmaması gerektiğine inanıyoruz. komisyona katılan siyasi partilerin herhangi bir ön şart ve dayatmayla çalışma usul ve esaslarını sınırlamaması durumunda komisyon çalışmalarını sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ederim.”

anayasa uzlaşma komisyonu'ndan çekilen chp, meclis başkanı'nın "masaya dönün" çağrısına olumsuz yanıt vermişti. kılıçdaroğlu, "tercihini başkanlıktan yana koyan ak parti ile sonuç alamayız'' ifadesini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;