PKK

Akademisyenlere bir soruşturma daha

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Güneydoğu’daki çatışmalarla ilgili bildiri yayımlayan ve devleti suçlayan akademisyenler hakkında soruşturma başlattı.

Konular: Türkiye, PKK

istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu, akademisyenlerin bildirisine imza atan ve istanbul'da görev yapan "barış için akademisyenler inisiyatifi" üyeleri hakkında re'sen soruşturma açtı.

soruşturma, türk ceza kanunu'nun 301. maddesinde hükme bağlanan ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörülen, "türk milletini, türkiye cumhuriyeti devletini, türkiye büyük millet meclisi'ni, türkiye cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" suçu ile terörle mücadele kanunu'nun (tmk) 7. maddesinde yer alan ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülen, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yürütülecek.

küçükçekmece cumhuriyet başsavcılığı da sabah saatlerinde yine aynı konu kapsamında re'sen soruşturma başlatmıştı.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, pkk'ya yönelik operasyonlarla ilgili bildiri yayımlayan akademisyenlerle ilgili, "buradaki mesele, kendine akademisyen diyen kitlenin, terör örgütünün dilini, üslûbunu kamuoyuna dayatmasıdır. ilgili kurumların açık suç teşkil eden bu ihanet karşısında anayasal ve yasal gerekenleri yapacaklarına inanıyorum. buradan asla taviz verilemez" demişti.

başbakan ahmet davutoğlu da, bildirinin düşünce özgürlüğü kapsamında olmadığını söyleyerek, "5 aylık bebeği katleden terör örgütünün eylemlerini benimsiyor musunuz?" diye sormuştu. başbakan, "aydın olmak, demokratik yöntemleri savunmakla olur" ifadelerini kullanmıştı.

ne demişlerdi?

'barış için akademisyenler inisiyatifi' 11 ocak'ta ankara ve istanbul'da düzenledikleri basın açıklamalarında, "bizler bu suça ortak olmuyoruz" başlıklı bir bildiri yayımladı. türkiye ve yurt dışından 89 üniversiteden 1128 akademisyenin imzaladığı bildiride şöyle deniyordu:

"türkiye cumhuriyeti; vatandaşlarını sur'da, silvan'da, nusaybin'de, cizre'de, silopi'de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlâl etmektedir.

devletin başta kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlâllerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz."

müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz."

yök ve uak'dan açıklama

yök çarşamba günü, "teröre destek veren bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacak" açıklaması yapmıştı. üniversitelerarası kurul da, "akademik özgürlüğün, bir ülkenin varlığını tehdit aracı olarak istismar edilemeyeceğini" belirtmişti. 

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;