Çözüm süreci

Akdoğan: Örgüt karar aşamasında

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Kobani eylemleriyle Türkiye'nin Suriye'ye çekilmek istendiğini söyledi. Çözüm süreciyle ilgili de, "Demokratik nokta için örgüt karar aşamasında" dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreciyle ilgili mesajlar verdi. [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk-Arşiv]

cnn türk'e konuşan başbakan yardımcısı yalçın akdoğan, işid saldırısı altındaki kürt kasabası kobani’ye destek için yapılan ve 40’ı aşkın kişinin öldüğü eylemlere tepkisini sürdürdü. akdoğan'a göre bu eylemlerle türkiye suriye'ye itilmek istendi. pkk'ya da tepki gösteren akdoğan, örgütün karar aşamasında olduğu görüşünde.

"kobani'yi bir kaldıraç olarak kullanmak istediler. kobani üzerinden, 'acaba biz suriye'ye türkiye'yi nasıl çekeriz'in zorlaması yapıldı. bu yaşanan olaylarla, 'siz biraz hükümeti zorlayın, hükümet mecbur kalsın' şeklinde bir yönlendirme olduğu kanaatine ben de sahibim açıkçası. bunu farklı mahfiller yapmış olabilir, farklı ülkelerin gizli servisleri yapmış olabilir. bununla gelinen noktada işte bu olaylara son verilmesi ve bunda çok istekli olmayan örgütün de bunu fırsat bilip kullandığını düşünüyorum. ve onun dışında silahın tekrar bölgede ön plana çıkmasının dış dinamiklerle ilgisi de var. örgüt, 'türkiye'de silahı bırakırsam, bölgede baskıyı bırakırsam tutunamam. insanlar beni dinlemez' yanılgısına sahip. hdp de, 'oyum düşer, beni dinlemezler. burada silahın gücüyle, baskıyla, şiddetle durmalıyım. yoksa güç kaybederim.' böyle bir anlayıştan dolayı ilk adım bir türlü atılamıyor. siz çözüm süreciyle ulaşılacak demokratik noktayı istiyor musunuz, istemiyor musunuz? bu temel bir tercih ve temel bir karar. bu yüzden yani örgütün bir karar aşamasında olduğunu düşünüyorum ben açıkçası."

"görüşmeler devam ediyordur"

kürt sorununa çözüm için yürütülen sürecin devam edeceğini vurgulayan akdoğan, hükümetin sorunu çözmek için çalıştığını belirtti. akdoğan, “ne zaman çözüme yaklaşılsa provokatif olaylar yaşandı, çözüm süreci sekteye uğradı. fakat ne olursa olsun çözüm süreci devam etti” dedi.

akdoğan, “devlet ile pkk’nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan arasında imralı’da yapılan görüşmeler sürüyor mu?” sorusuna, “devletin imralı ile gerçekleştirdiği görüşmeler devam ediyordur diye tahmin ediyorum” cevabını verdi.

"türbülans yaşandı"

yalçın akdoğan, sokak çağrısı yapan halkların demokratik partisi’ne (hdp) tepkisini de bir kez daha ifade etti. hükümetin kobani olaylarından önce durduğu noktada olduğunu söyledi.

“meselenin iki boyutu var: bir, demokratikleşme ve diğer alanlar. ikincisi de terörün bitirilmesi. bu hedefe doğru yürünürken kobani’den sonra 6-8 ekim olayları, şehirlerin yakılması, yıkılması ve bunun da öncesinde bu süreci zehirleyen araba çalma, yol kesme gibi şiddet olayları. bunlar süreci kırılgan hale getiren konulardı. üzerine bir de kobani bahanesiyle yaşanan olaylar çıkınca bir türbülans yaşandı. gelinen noktada bir muhasebe yapmak elbette gerekiyor, bu da yapılıyor. hükümetin kararlılığı çözüm bulma konusundaki kararlılık. bu kararlılık devam ediyor.”

"olayların sürmesi ‘süreç bitsin’ olarak algılanır"

kobani olaylarından “ders çıkarılması” gerektiğini söyleyen akdoğan, “samimiyet sorgulanmıştır. hükümet olduğu yerde durmaktadır, herkes üzerine düşeni yapmalıdır. asayiş ve şiddet olaylarına tamamen son verilmesi, bölgede terör estirilmemesi gerekir. bu olayların devam etmesi, ‘süreç bitsin’ olarak algılanır, ‘ben istemiyorum’ olarak algılanır” dedi.

başbakan yardımcısı akdoğan, süreci başlatanın da, devam ettirenin de hükümet olduğunu yineledi ve “bizim dışımızda gerçekleşen olaylar olabiliyor, mihraklar süreci karıştırmak isteyebiliyor. ileride de olabilir bu sorunlar. çözüm konusunda irade önemlidir” diye konuştu.

akdoğan’a göre pkk demokratik çözüm için ayak diriyor.

kaynak: cnn türk

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;