Çözüm süreci

Âkil insanlardan Öcalan girişimi

Çözüm süreci için oluşturulan Âkil İnsanlar Heyeti'ndeki 24 kişi hem PKK'nın cezaevindeki lideri Öcalan hem de Meclis'teki partilerle görüşmek için harekete geçiyor.

Âkil İnsanlar Heyeti, çözüm sürecine katkı için görevlendirilmiş ve her coğrafi bölgeden insanlarla konuşmuştu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

kürt sorununa çözüm süreci için türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde görevlendirilen âkil insanlar heyeti'nden 24 kişi; yine heyetteki isimlerden can paker, oral çalışlar ve mehmet uçum'un çağrısı üzerine, "çözüm sürecine sivil katkı" başlıklı bir toplantı yaptı. toplantıda, sürecin devamı için sivil iradenin devreye girmesi gerektiği vurgulandı. heyet, başta cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ve başbakan ahmet davutoğlu olmak üzere, hükümetin yetkili isimleri ve çözüm süreci kurulu ile görüşme girişimlerinde bulunacağını duyurdu. heyet açıklamasında, "pkk'nın cezaevindeki lideri abdullah öcalan'ın görüşlerinin kamuoyuna doğrudan açıklanması bakımından görüşme çeşitliliğinin sağlanması için girişimlerde bulunmayı kararlaştırmıştır" denildi. âkil insanlar heyeti ayrıca meclis'teki siyasi partilerden de görüşme talebinde bulunacak. 

"kalıcı çatışmasızlık güvence altına alınmalı"

heyetin yaptığı ortak açıklamada şöyle denildi:

"çözüm süreci, demokratik siyasetin esas olduğu bir bakış açısıyla yürütülmelidir. bu süreçte, her türlü şiddetin dışlanması, çözüm sürecinin geleceği açısından zorunlu bir koşuldur. çözüm sürecinde bundan sonra atılacak adımların ancak kalıcı bir çatışmasızlık ortamında karşılık bulacağı unutulmamalıdır. sürecin, kalıcı bir barışa dönüşmesi bu aşamada kalıcı çatışmasızlığı güvence altına almakla mümkündür. kalıcı çatışmasızlık, kamu düzeninin korunması ve sürdürülmesi bakımından da belirleyici önemdedir. kalıcı çatışmasızlık, çözüm sürecinin gerektirdiği demokratikleşme hamlelerinin gerçekleşmesinin de temel koşullarından biridir.

âkil insanlar heyeti'nde doğu anadolu grubu başkanı olarak bulunan can paker'in başkanlığındaki toplantıya oral çalışlar, mehmet uçum, vahap çoşkun, abdurrahman dilipak, öztürk türkdoğan, kadir inanır, hülya koçyiğit, muhsin kızılkaya, sibel eraslan, ayhan oğan, tarık çelenk, doğru ergil, kezban hatemi, abdurrahman kurt, fadime özkan, mahmut arslan, etyen mahçupyan, ali bayramoğlu, avni özgürel, nihal bengisu karaca, yıldıray oğur, fatma benli ve levent korkut katıldı.

âkil insanlar heyeti, kendi bölgelerinde yaptıkları toplantılar ve çalışmalardan sonra rapor hazırlayıp yetkililere iletmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;