Kıbrıs müzakereleri

Akıncı: Doğal kaynaklar tüm Kıbrıslılara ait

Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler ara bölgede düzenlenen etkinlikte buluştu. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Doğal kaynaklar tüm Kıbrıslılara aittir. Çatışmadan çok işbirliğine kaynak olmalı" dedi.

Ara bölgede düzenlenen etkinliğe, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis de katıldı. [Fotoğraf-AA]

kıbrıs müzakereleri kapsamında ara bölgede kıbrıs türk ticaret odası (ktto) ile kıbrıs rum ticaret ve sanayi odası (kebe) işbirliğinde "çözüm sonrası kıbrıs ekonomisiyle ilgili vizyonumuz” konulu etkinlik düzenledi.

etkinliğe, cumhurbaşkanı mustafa akıncı, rum lider nikos anastasiadis, rum yönetimi eski lideri dimitris hristofyas, bm genel sekreteri’nin kıbrıs özel danışmanı espen barth eide, kıbrıslı türk müzakereci özdil nami, rum müzakereci andreas mavroyannis, kıbrıslı türk ve rum siyasi parti ve sivil toplum temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

burada konuşan cumhurbaşkanı akıncı, kıbrıs sorununun yarım yüzyıldır global ajandada olduğunu ve müzakerelerin başladığı 1968’den beri tarihin pek çok başarısız girişime, acı hayal kırıklıklarına ve umutların tekrar tekrar azalmasına tanık olduğunu belirterek, "nikos ve ben, kendimizi somut sonuçlar üretmeye ve bu sorunu sona erdirmeye adadık" diye konuştu. 

kıbrıs sorununun farklı boyutları ve taraflarıyla uluslararası bir karakteri bulunduğunu dile getiren akıncı, "ancak sorunun özünde kıbrıslılar var ve sorunu da bm ve uluslararası toplumun desteğiyle onların çözmesi gerekir. empati olmadan bizi yeniden yakınlaştıracak ve çalışabilir bir siyasi modele yönlendirecek olası bir ortak anlayışı yaratmak mümkün değildir" ifadesini kullandı. 

"kıbrıs sorununun kurbanı olduk"

kendi jenerasyonlarının doğrudan veya dolaylı olarak kıbrıs sorununa kurban gittiğini kaydeden akıncı, çözümsüzlüğün birçok sosyal, ekonomik ve psikolojik eksikliğin kaynağı olduğunu ve ortak vatanın potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmayı engellediğini belirtti.

akıncı, toplumları çözüme hazırlamanın liderlerin görevi olduğuna işaret ederek, “müzakere masasında karşımızda oturanlar, düşman değil gelecekte ortak gelecek üreteceğimiz ortağımızdır” dedi.

hayatı boyunca kıbrıs sorununun çözümü ve toplumların yakınlaşması için çalıştığını anlatan akıncı, “adadaki mevcut durumu kimse hak etmiyor ve bu durumu gelecek nesillere aktarmaya hakkımız yok” değerlendirmesinde bulundu.

"doğal kaynaklar enerji sorununu çözme potansiyeline sahip" 

akıncı, kıbrıs’ın çevresindeki doğal kaynakların enerji sorununu çözme potansiyeline sahip olduğunu ancak hidrokarbonun nasıl ve ne zaman ekonomik fayda sağlayabilecek duruma geleceğinin bilinmediğini söyledi. 

cumhurbaşkanı mustafa akıncı, kıbrıs sorununun çözümü için, doğal kaynakların bütün kıbrıslıların yararına olacak şekilde çıkarılıp satılabilmesine imkan sağlayacak planlar geliştirip uygulanması gerektiğini belirterek, “doğal kaynaklar tüm kıbrıslılara aittir. çatışmadan çok işbirliğine kaynak olmalı” diye konuştu. 

çözümün kıbrıs’taki her iki ekonominin de sürükleyici gücü olan turizmde sınırsız imkanlar sağlayacağına dikkati çeken akıncı, bu konuda da işbirliği yapıp strateji oluşturulması gerektiği kaydetti. 

cumhurbaşkanı akıncı, federal kıbrıs’ın ekonomisinin bütün vatandaşlarına refah sağlayabilmesi, bunun da kriz ve şoklara dirençli rekabet edebilir ve farklı alanlara yönlendirilebilen ekonomi yaratmayı gerektirdiğini bildirdi.

"anlaşma tüm kıbrıslılar için kalkınma ve refah getirecek"

rum lider nikos anastasiadis de kıbrıs’ta iki halkın geleceğinin, insan hakları ve temel haklar gibi konulara saygılı, ab üyesi birleşik bir kıbrıs’ta olduğunu belirtti.

bu vizyonun kalıcı ve adil bir çözümü içerdiğini ifade eden anastasiadis, bunun şu ana kadar üzerinde uzlaşılan temellerde, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, tek bir uluslararası kimliği, tek bir vatandaşlığı ve tek egemenliği olan bir yapı olduğunu söyledi.

rum lider, anlaşmaya ulaşmanın kıbrıs’ta büyük bir potansiyeli olan ekonomik refah ve büyümeye kavuşulmasını güvence altına alacağını, tüm kıbrıslılar için kalkınma ve refah getireceğini, siyasi ve ekonomik güvenceyle istikrarı sağlayacağını anlattı.

anlaşmaya varılması halinde uluslararası finans kaynaklarına, dünyadaki keşfedilmemiş pazarlara ulaşmanın da kolaylaşacağını ifade eden anastasiadis, şu an sorunlar yaşayan ekonomik sektörün yenilenme içine gireceğini ve bunun diğer sektörlere de yansıyacağını kaydetti.

kapalı maraş konusuna da değinen anastasiadis, burada yaşanacak yeniden yapılanmanın istihdam ve iş alanları sağlayacağını, başta inşaat olmak üzere yatırım faaliyeti yapan sektörler için fırsatlar yaratacağını bildirdi.

rum lider, kıbrıs'ta ulaşılacak bir çözümle, küresel güvenliğin giderek önem taşıdığı bir çağda, farklı din ve etnik kökenden gelen toplumlar arasında bile, barışa, sosyal ve ekonomik alanlarda işbirliği içinde refaha ulaşmak için çalışıp, uzun süren sorunların çözümlenebileceğinin dünyaya gösterilebileceğini söyledi.

anastasiadis, çözümün sadece kıbrıslıların değil, türkiye ve yunanistan gibi ilgili diğer tarafların da çıkarına olacağını vurguladı.

rum lider, çözümün türkiye ve yunanistan arasındaki ilişkiyi de geliştireceğini ve türkiye'nin ab müzakerelerinde itici güç oluşturacağını belirterek, türkiye’nin bölgedeki uzlaşmazlıkların çözümünde ve enerji konularında daha aktif rol oynamasını sağlayacağını sözlerine ekledi. 

kıbrıs müzakereleri çerçevesinde rum lider anastasiadis ve akıncı, 10 temmuz'da ara bölgede yeniden bir araya gelecek. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;