İran

Aktivist Gavami'ye bir yıl hapis cezası

İran'da voleybol maçını spor salonunda erkeklerle izlemek istediği gerekçesiyle Haziran ayında tutuklanan 25 yaşındaki İran asıllı İngiliz vatandaşı Gonçeh Gavami, “rejime karşı propaganda” suçuyla bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Konular: Ortadoğu, Spor
Gavami Haziran ayından beri Evin Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. [Fotoğraf-AP]

gavami’nin avukatı mahmud alizade tabetabay, müvekkilinin "rejime karşı propaganda" suçlamasıyla bir yıl hapis cezasına mahkûm edildiğini duyurdu.

gavami, iran ile italya milli takımları arasında 20 haziran’da tahran’da oynanan erkekler voleybol maçını izlemek için yanında bulunan kadın arkadaşlarıyla spor salonuna girmeye çalışmıştı. gözaltına alındıktan hemen sonra serbest bırakılan genç kadın, kişisel eşyalarını almak üzere karakola geri döndüğü esnada tutuklanarak, tahran’daki evin cezaevi'ne gönderilmişti.

hapis cezasına çarptırılan gonçeh gavami, ülkede kadınların spor müsabakalarını izlemelerini yasaklayan uygulamalara karşı faaliyetler yürüten ünlü bir aktivist. iran’da, 1979’daki islam devrimi’nden bu yana kadınların stadyumda erkeklerle maç izlemelerine izin verilmiyor ancak bu konuda bir fetva veya yasa da çıkarılmış değil. o yüzden gavami’nin yakınları, mahkemenin verdiği kararın kanunsuz olduğu yorumlarını yapıyor.

ingiltere vatandaşı da olan gavami, serbest bırakılması talebiyle tahran’daki evin cezaevi'nde 14 günlük açlık grevi yapmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;