Mısır'da darbe dönemi

Al Jazeera çalışanından yeni mektup

Mısır’da sekiz aydır tutuklu olan ve 81 gündür açlık grevini sürdüren Al Jazeera muhabiri Abdullah Şami mektubunda sağlığının gittikçe kötüleştiğini belirtti.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Abdullah Şami 81 gündür açlık grevini sürdürüyor. [Al Jazeera]

al jazeera’ya ulaşan mektubunda şami, kemik ağrılarının arttığını söyledi. şami ayrıca mektubunda bir gün özgürlüğüne kavuşacağına inandığını ve çıktığında beraber hapis yattığı arkadaşı muhammed sultan ile karayipler’e gitmek istediğini yazdı.

şami bir başka mektupta ise özgürlüğüne kavuşana kadar açlık grevinden vazgeçmeyeceğini söyledi.

şami, 14 ağustos’ta mısır güvenlik güçlerinin gösterileri zor kullanarak dağıtması sırasında rabia meydanı’nda görev yapıyordu. 400 darbe karşıtıyla birlikte gözaltına alınan şami’ye mısır makamları herhangi bir suçlama yöneltmiyor.

al jazeera muhabiri, haşerelerle dolu küçük bir hücreye konulması ve uğradığı kötü muamele nedeniyle açlık grevine başlamıştı.

avukatlarının tüm başvurularına rağmen mısır başsavcılığı, abdullah şami’nin serbest bırakılmasını reddetmişti. gazetecinin tutukluluk süresi 45 günlük periyotlarla sürekli uzatılıyor. al jazeera avukatları başsavcılığa şami’nin yerleşik bir hayatının olduğu ve kaçma tehlikesinin bulunmadığı yönünde başvurular yapmıştı.

İNFOGRAFİK - MISIR'DA GAZETECILERE BASKI

al jazeera'nin çağrısı

al jazeera, mısır makamlarına kendisine herhangi bir suçlama yöneltilmeyen şami’nin bırakılması için yaptığı çağrıyı tekrarladı. al jazeera, şami’nin hayatından mısırlı yetkililerin sorumlu olduğunu ifade etti.

3 temmuz 2013’te muhammed mursi’yi görevinden uzaklaştıran darbenin ardından mısır güvenlik güçleri al jazeera’nın kahire’deki bürosunu başmış ve tüm malzemeye el koymuştu. büronun malzemeleri hala mısır makamlarının elinde rehin olarak tutuluyor.

darbenin ardından darbeye destek veren mısır basını, taraflı olduğu gerekçesiyle al jazeera’ye yönelik saldırı başlatmıştı.

mısır’da şu anda al jazeera çalışanı toplam 4 gazeteci tutuklu. gazeteciler muhammed fehmi, bahir muhammed ve peter greste 29 aralık’tan bu yana gözaltında. mahkeme, al jazeera gazetecilerine terör örgütüne üye olma, destekleme ve yalan haber yayma suçlamasında bulunuyor. gözaltında tutulan üç al jazeera gazetecisinin mahkemesi 31 mart'a ertelenmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;