IŞİD

Âlâ: IŞİD'le mücadelede bu yıl 865 kişi tutuklandı

İçişleri Bakanı Âlâ, IŞİD'le mücadelede sadece 2016'da 865 kişinin tutuklandığını, bunun 476'sının yabancı olduğunu açıkladı. Bakan Âlâ, "Kaynak ülkelerden ülkemize bunların gelmemesi esastır. Dolayısıyla AB ülkelerine, diğer ülkelere görev düşüyor" dedi.

Konular: Türkiye, IŞİD
[Fotoğraf: AA]

azerbaycan içişleri bakanı ramil usubov ile ortak basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan içişleri bakanı efkan âlâ, işid'e yönelik çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. türkiye'ye giriş yasağı konulan kişi sayısının bugün itibariyle 145 ülkeden 52 bin 75 kişiye ulaştığına dikkat çeken âlâ, 98 ülkeden 3 bin 790 kişinin de sınır dışı edildiğini vurguladı.

"türkiye'nin terörle mücadelede diğer ülkelere örnek olacak faaliyetler yürüttüğünü" belirten âlâ, şu ifadeleri kullandı:

"daeş'le mücadelede 5 bin 800 kişi, şimdiye kadar tabii, birkaç yıldır yürütülen çalışmalarda gözaltına alınmıştır. bunun 2 bin 200'ü yabancıdır. sadece 2016 yılında, 973'ü yabancı olmak üzere, 2 bin 147 kişi gözaltına alınmıştır. yine 2016 yılında 865 kişi tutuklanmıştır daeş'le ilgili mücadelede ve bunun 476'sı yabancıdır. buradan da söylüyorum, kaynak ülkelerden ülkemize bunların gelmemesi esastır. dolayısıyla avrupa birliği ülkelerine, diğer ülkelere çok görev düşmektedir."

bakan âlâ türkiye'de, suriyeli ve iraklı 3 milyon kişinin misafir edildiğini hatırlatarak, bunlardan sadece 2 milyon 750 bininin suriyeli olduğunu ifade etti.

"türkiye'yi kimse tehdit edemez"

hdp eş genel başkanı figen yüksekdağ'ın, suriye'de abd'nin desteklediği pyd öncülüğündeki grupların işid'den kontrolü ele geçirdiği mumbuc'a operasyon yapılması halinde, 6-7 ekim kobani olaylarına benzer olayların ortaya çıkacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine bakan âlâ, türkiye'yi kimsenin tehdit edemeyeceğini söyledi.

âlâ, 6-7 ekim olayların türkiye'nin tarihinde "kara bir leke" olduğunu belirterek, insanların malının mülkünün yakılarak, 50'ye yakın kişinin hayatını kaybettiği böyle bir konuyu, siyasi sorumluluğu olan kişilerin kullanmaması gerektiğini belirtti.

"kimin vatandaşısınız?"

bakan âlâ, şöyle devam etti:

"kendi ülkemizin menfaati, milletimizin geleceği ne gerektiriyorsa o konuda değerlendirmeler yapar ve kararı alırız. o bakımdan herkes, bir kere önce kendi ülkesiyle ilgili kaygılarda bulunsun. sınırlarımızın dışında başka ülkede, suriye başka bir ülkedir. önce sormak lâzım kimin vatandaşısınız? kimin ülkesinde siyaset yapıyorsunuz? kendi ülkenizin insanının huzur ve güvenini bu kadar nasıl heba etme kolaylığı içerisinde olabiliyorsunuz? bu nasıl bir anlayıştır, gerçekten bunu anlamak zordur, imkânsızdır.

suriye'de bir hadise olacak, türkiye'de biz şunu yaparız demek siyaseten izah edilir bir cümle değildir. biz, türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının, 79 milyonun barış, huzur ve güven içerisinde yaşamasını ve kalkınmasını, gelişmesini sağlayacak politikalar izliyoruz. türkiye'ye gelmiş kardeşlerimizin huzurunu, güvenini sağlamaya çalışıyoruz. yine onunla birlikte sınırlarımızın dışında suriye'deki, irak'taki kardeşlerimizin de hak ve hukuka sahip, orada bütün suriyelilerin kendi temel hak ve özgürlüklerine sahip, kalkınmalarını sağlayabilecek, huzur ortamı içerisinde yaşayabilecek bir suriye inşa etmeleri için çaba sarf ediyoruz."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;