Almanya

Almanya Türk maslahatgüzârı çağırdı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin görüşme yapmak için Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Maslahatgüzârı'nı bakanlığa çağırdı. Almanya Federal Cumhuriyeti Devlet Bakanı Maria Böhmer ise, HDP Meclis grubunu ziyaret etti.

Konular: Almanya, Türkiye

almanya dışişleri bakan bakanı frank-walter steinmeier, hdp milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin görüşme yapmak için berlin büyükelçiliği maslahatgüzârı'nı bakanlığa çağırdı. bakanlık tarafından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "hdp'li politikacılar ve milletvekillerinin gece vakti tutuklanması bakanlık nazarında durumu daha ciddi bir boyuta taşımıştır" denildi. 

açıklamada, türkiye'nin 15 temmuz darbe girişimi sonrası kendisini savunmasının meşru olduğu, ancak bunun "muhalifleri parmaklıklar ardında atmanın gerekçesi olamayacağı" da belirtildi.

alman bakan'dan hdp'ye ziyaret

almanya federal cumhuriyeti devlet bakanı maria böhmer ise, hdp meclis grubunu ziyaret etti. böhmer ve beraberindekileri, hdp grup toplantı salonu'nda hdp bingöl milletvekili hişyar özsoy ve hdp milletvekillerinden oluşan bir heyet karşıladı.

ziyarette konuşan böhmer, federal meclis'ten milletvekilleriyle ziyarete geldiğini belirterek, "özellikle şu anki zor durumunuza ilişkin birtakım bilgiler almayı ümit ediyorum. hdp milletvekillerinin bazılarının gözaltına alındığını duymuş bulunmaktayız. dolayısıyla sizinle bu konu hakkında da görüşmek istiyoruz ve daha fazla bilgi almayı umut ediyoruz" diye konuştu.

hdp bingöl milletvekili özsoy da bugünün "türkiye demokrasi tarihinin en karanlık günlerinden birisi olduğunu" öne sürdü. almanya'dan hdp'ye yapılan bu ziyaretin "bir dayanışma göstergesi olduğunu" belirten özsoy, ziyaret sebebiyle yabancı heyete teşekkürlerini iletti.

milletvekillerine yönelik operasyonla ilgili hukuki bir sürecin olmadığını düşündüklerini ifade eden özsoy, "anayasa ve türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerimiz, yine son derece hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp, savcılığa, ondan sonra mahkemeye gönderilmişlerdir" iddiasında bulundu.

bunun siyasi bir operasyon olduğunu savunan özsoy, şu ifadeleri kullandı:

"ülkenin cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan tarafından başlatılmıştır, başkanlık sistemine giderken, kendisini haziran ve kasım seçimlerinde durdurmayı başaran hdp'yi seçimlerde alt edemeyip şimdi son derece taraflı, cumhurbaşkanının emrinde olan hukuk kurumlarıyla hdp'yi saf dışı etmeye çalışıyor. durum bu kadar nettir bizim açımızdan. hdp olarak şu ana kadar barış, demokrasi ve özgürlükler konusundaki tavrımızda en ufak bir değişikliğe geçmeyeceğiz. şu ana kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi de kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. bu ülke bütün farklılıklarıyla çok daha iyi bir geleceği hak ediyor. darbe süreci maalesef bir demokrasi sürecine evrilebilecekken, cumhurbaşkanı erdoğan bu darbeyi kendi iktidarını sağlamlaştırmak için bir fırsat olarak görüyor. biz de bunun önünde sonuna kadar duracağız, direneceğiz.

ab büyükelçileri toplandı

ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi federica mogherini, sabah saatlerinde türkiye’deki ab ülkeleri büyükelçilerine toplanmaları çağrısında bulunmuştu. ankara’da bulunan ab büyükelçileri avrupa komisyonu binasında saat 12.00’de bir araya geldi. hdp’li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin gelişmeleri değerlendiren büyükelçiler, yaklaşık bir buçuk saat süren toplantının ardından komisyon binasından ayrılmadı. büyükelçiler, başkentlerini gelişmelerle ilgili bilgilendirdi. 

bozdağ: alman başbakanı bize ders veremez

adalet bakanı bekir bozdağ, ankara bölge adliye mahkemesi'ni ziyaretinde almanya'nın tutumuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"ne alman başbakanı ne de avrupa’nın komiserleri, bize ders verme hakkına sahip değildir. türkiye’yi yansız, bağımsız, objektif değerlendirdikleri zaman biz her türlü eleştiriye açığız ama terör örgütlerinin lojistiği ile terör örgütlerinin yazdığı raporların altına sadece imza koyarak, türkiye’yi onların iddiasıyla yanlı, taraflı bir şekilde suçladıkları zaman o raporların bizim gözümüzde zerre kadar saygınlığı yoktur. türkiye'yi insan hakları ve hukuk devleti prensipleri çerçevesinde başkalarıyla mukayese edenler, önce dönüp kendilerine bakacaklar. türkiye, bundan sonraki süreçte başka ülkelerdeki hak ihlâllerini, ihlâli yapanların yüzüne söylemeye devam edecektir."

erdoğan: almanya teröre çanak tutuyor

yaşayan insan hazineleri geleceğe aktarılan mirasın temsilcileri ödül töreninde konuşan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonu ve gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştiren almanya başbakanı angela merkel'e sert sözlerle yanıt vermişti. erdoğan, almanya'yı "teröre çanak tutmakla" suçlamış ve "iç hukukumuz kimseyi ilgilendirmez" demişti. erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyleydi:

"türkiye yakın zamanda verdiği bir notayla uzun züredir almanya’da oldukları bilinen ve mahkemelerimiz tarafından haklarında arama kararı verilen fetö üyesi savcıların yakalanarak iadesini talep etti. almanya adalet bakanı demecinde savcıların kesinlikle iade edilmeyeceklerini söyledi. bakana göre türkiye-almanya arasındaki adli yardımlaşma sadece ağır suçları kapsamıyor, siyasi gerekçeler bunun dışında kalıyor. almanya’da, terör örgütlerini destekleyen medyaya operasyonlarla ilgili 'kaygılıyız' demiş. biz de açıklamaları kaygıyla hatta dehşetle izliyoruz.

ey almanya! sayın merkel’e ben 4 bin dosya verdim. istanbul’da da görüşmemizde teröristlerle alâkalı 4 bin dosya verdik dedim, bana verdiği cevap ilginçti. dosyaların sayısı 4 bin 500 oldu. almanya’nın bu örgütün mensuplarını korumasını anlamakta zorluk çekiyorum dedim. nasıl iş ya. hâle bak, şimdi kalkmışlar bize akıl veriyorlar; 'endişeleniyoruz'. almanya, biz sizin bu duruşunuzdan endişeleniyoruz. siz şu anda teröre çanak tutuyorsunuz. ey almanya! bu terör belası, bumerang gibi gelip sizi de vuracaktır. türkiye olarak bizim sizden bir beklentimiz yok ama siz, teröre yataklık yapmaktan tarih boyunca anılacaksınız.

"pkk, dhkp-c, fetö gibi terör örgütlerinin mensuplarına yıllardır kol kanat geren almanya'nın şimdi de ısrarla fetö'nün arka bahçesi haline dönüşmesinden dolayısıyla biz de endişe ediyoruz. her zaman söylediğim gibi terör örgütleri akrep gibidir, eninde sonunda döner, kendini sırtında taşıyanı da ısırır."

"pkk'yla, fetö'yle, deaş'la, ırkçı örgütlerle mücadele etmek yerine, başka ülkelerin milli güvenlik hassasiyetlerini hiçe sayarak teröristlere kucak açan almanya'nın akıbetini hiç de hayırlı görmüyorum. şu anda teröristlerin barındığı önemli ülkelerden birisi haline gelmiştir almanya. bu kadar açık konuşuyorum."

"kalkıp da esip gürlemek; kusura bakmayın, onları bu ülke yutmuyor, yutmuyoruz ve yutmayacağız. gereği neyse onu yapacağız."

"ellerini başlarının arasına alıp hayâl etsinler"

"iç hukukumuz kimseyi ilgilendirmez. anayasa ve yasalarımız neyi emrediyorsa onu yapıyoruz. sonra da ellerini başlarının arasına alıp alman cumhurbaşkanlığı sarayı’nın, parlamentosunun bombalandığını, sokaklarının tanklarla, helikopterlerle ateş altına alındığını hayâl etsinler. parlamentoları bombalansa ne yaparlardı? bunu bir düşünsünler. buna rağmen fetö’yü terör örgütü ilân etmezlerse anlarız ki niyetleri başkadır."

"eylül ayında türkiye’nin berlin büyükelçiliği aracılığıyla almanya dışişleri bakanlığı’na nota verilmişti. türkiye, almanya’dan, firari savcılar zekeriya öz ve celal kara’nın freiburg’da olduğu iddialarının araştırılmasını ve bunun tespit edilmesi halinde iadesini talep etmişti."

kaynak: al jazeera, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;